Clicky


Wiebes: mogelijk duivels dilemma met gaswinning in Groningen

Wiebes: mogelijk duivels dilemma met gaswinning in Groningen
28-05-2019 19:07 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

DEN HAAG - Nederland komt mogelijk voor een "duivels dilemma" te staan met de gaswinning in Groningen, met enerzijds de veiligheid van de Groningers en anderzijds de leveringszekerheid van gas in de rest van het land. Dat zei minister Eric Wiebes (Economische Zaken en Klimaat) dinsdag, in reactie op een nieuw advies van het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM).

Het SodM adviseert naar aanleiding van de beving van vorige week om de gaswinning nog sneller af te bouwen naar maximaal 12 miljard kubieke meter per jaar. Daarmee komt de leveringszekerheid mogelijk in het geding, erkent Wiebes. Hoe aan dat advies gevolg kan worden gegeven, zegt Wiebes nu nog niet te weten.

Volgens de minister sluiten de adviezen van de toezichthouder goed aan op de plannen die hij momenteel smeedt om de gaswinning sneller af te bouwen. Dat het, zoals het SodM stelt, tijd is voor een crisisaanpak in de noordelijke provincie, daar is Wiebes het mee eens.

Het SodM wil dat er één centrale instantie komt die de schade-afhandeling en de versterkingsoperatie gaat regelen, en noemt daarbij de Nationaal Coördinator Groningen. Wiebes vindt dat een goed idee. "Er moet één baas komen", aldus de minister. Of die organisatie dan ook een eigen budget moet krijgen, zoals het SodM bepleit, liet Wiebes in het midden. "Hoe we dat gaan organiseren, daar leggen we nu de laatste hand aan."