Clicky


Dertig maanden cel voor Thialf-schutter

Dertig maanden cel voor Thialf-schutter
05-06-2019 13:57 | Binnenland | auteur ANP

LEEUWARDEN - Een 59-jarige man uit Leiden is veroordeeld tot dertig maanden gevangenisstraf voor een schietpartij bij het Heerenveense ijsstadion Thialf in 2017. Het Openbaar Ministerie (OM) had vijf jaar geëist.

Bij het incident werd voormalig Clafis-directeur en schaatssponsor Bert Jonker in zijn hand geraakt. Volgens de rechtbank in Leeuwarden heeft Charles Reinier van der W. zich schuldig gemaakt aan zware mishandeling en een poging tot afpersing.

Het schieten had plaats op de avond van 7 januari 2017 op het parkeerterrein van Thialf. Dat weekend waren er internationale schaatswedstrijden. Toen Jonker wilde wegrijden, hield Van der W. diens auto staande. De twee hadden een zakelijk geschil. Clafis wilde het bedrijf van Van der W. overnemen, maar kwam daarop terug.

Van der W. heeft verklaard dat Jonker die avond een vuurwapen had, dat hij wist af te pakken. Toen Jonker wegreed, kwam hij ten val en ging het wapen af, zei hij. Van der W. woonde destijds in Brazilië en was naar eigen zeggen voor een gesprek naar Thialf gekomen. De rechtbank vindt het "vele malen waarschijnlijker" dat Van der W. over een wapen beschikte.

Het wapen werd nooit gevonden. Van der W., die na zes maanden in Spanje werd aangehouden, zou naar eigen zeggen het wapen gelijk in een nabijgelegen sloot hebben gegooid. Daar vond de politie niets. Op het parkeerterrein en in de auto van Jonker werden evenmin kogels, hulzen of schotsporen aangetroffen. De rechtbank gaat ervan uit dat de handwond door een "scheikundige ontploffing" is veroorzaakt.

In tegenstelling tot het OM denkt de rechter niet dat Van der W. doelbewust heeft geschoten en sluit daarom een poging tot doodslag uit.