Clicky


Unieke vliegtuigvondst op Groningen Airport Eelde

Unieke vliegtuigvondst op Groningen Airport Eelde [+foto's]
14-06-2019 10:19 | Algemeen | auteur Redactie

EELDE - Tijdens de voorbereidende werkzaamheden van de bouw van het zonnepark op Groningen Airport Eelde zijn er wrakstukken van een Pander EC 60 gevonden. Er zijn meerdere onderdelen gevonden van een in 1931 neergekomen toestel. De vondst werd gedaan in de ondergrond op het middenterrein van de luchthaven, tussen het platform en de taxibaan. De restanten van het vliegtuig zijn geschonken aan de Stichting Collectie Aviodrome in Lelystad.

Laatste vlucht in 1931

Er zijn meerdere onderdelen van het vliegtuig gevonden. Onder andere een kleine stermotor, stukken hout, wielen met spaken en pedalen leidden naar de resten van het type vliegtuig Pander. Een duik in het archief wijst uit naar het verhaal over piloot Haijo Hindriks. Op 9 juni 1931 stortte hij met zijn vliegtuig neer op Groningen Airport Eelde. Hij is uiteindelijk overleden aan zijn verwondingen. Zijn vliegtuig, een Pander EC60 met de registratie PH-AEV, is vervolgens voor nader onderzoek opgeslagen in een van de hangars. Tijdens een inval in 1940 tijdens de Tweede Wereldoorlog is de hangar vernietigd, waarna de wrakdelen in een bomkrater zijn gestort.

Schenking aan Aviodrome 

De onderdelen van de Pander zijn geschonken aan luchtvaart- en themapark Aviodrome in Lelystad. Raymond Oostergo, Manager collectie- en vliegoperaties Aviodrome: "De komst van deze Pander EC 60 is een zeer welkome uitbreiding van onze collectie. Het verhaal achter dit unieke vliegtuig, gebouwd in 1929, maakt het een unieke schenking."

Vondst tijdens bodemonderzoek

Aanleiding van de vondst is het bodemonderzoek ter voorbereiding op de aanleg van het zonnepark op Groningen Airport Eelde. De organisatie ECG (Explosive Clearance Group) heeft in opdracht van GroenLeven en Groningen Airport Eelde een inspectie uitgevoerd om te controleren op ondergrondse munitie, die risico’s zouden kunnen vormen voor het bouw- en ontwikkeltraject van het zonnepark.

Coen Cornelissen, ECG Group: "De wrakstukken van het vliegtuig zijn een unieke vondst met een bijzonder verhaal. Het is fantastisch dat we de geschiedenis op die manier heel dichtbij kunnen halen."