Clicky


Reders willen veilige havens voor migranten

Reders willen veilige havens voor migranten
16-07-2019 08:39 | Algemeen | auteur MEDIAWATCH

ROTTERDAM - Er ontstaan onveilige situaties aan boord als bootvluchtelingen nergens kunnen worden afgezet. De Koninklijke Vereniging van Nederlandse Reders (KVNR) zegt in Trouw grote problemen te voorzien als schepen uit zee geredde migranten niet kunnen afzetten.

Kapiteins zijn volgens zeerechtverdragen verplicht om mensen die in nood verkeren te redden. Eenmaal aan boord is het lastig migranten weer van het schip te krijgen, nu Europese landen hun havens gesloten houden en Libië onveilig is. Nederlandse reders uitten hun zorgen. De belangenorganisatie voor zeescheepvaart roept Europese regeringen op voor voldoende veilige havens in het Middellandse Zeegebied te zorgen.

Koopvaardijschepen werden vorig jaar vaker gevraagd reddingsacties uit te voeren, blijkt uit cijfers van VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR. Dertien procent, 1579 van de 12.179 opgepikte bootvluchtelingen, werd tussen juni en november gered door een commercieel schip, tegen drie procent in diezelfde periode een jaar eerder.