Clicky


Tony Martin en Luke Rowe uit Tour gezet na incident

Tony Martin en Luke Rowe uit Tour gezet na incident
24-07-2019 21:57 | Sport | auteur ANP

GAP - De leiding van Jumbo-Visma heeft beroep aangetekend tegen de beslissing van de jury om Tony Martin uit de Tour de France te zetten. De Duitser kreeg het tijdens de zeventiende etappe aan de stok met Luke Rowe, een renner van Team Ineos die de Ronde van Frankrijk eveneens moet verlaten.

Volgens Martin Bruin, commissaris bij de UCI en voormalig voorzitter van de jury in de Tour, heeft de actie van Jumbo-Visma weinig kans van slagen. "Het heeft geen zin om bezwaar te maken, je kan niet in beroep gaan tegen een beslissing van de jury."

Teammanager Richard Plugge en Martin bezochten na de etappe het hotel waar Ineos verblijft. Ze spraken daar met Rowe en ploegbaas Dave Brailsford. "Dat ze straf moeten krijgen, daar zijn we het zelf ook wel over eens", vertelde Plugge na het samenzijn aan verslaggevers. "Maar dat ze de Tour uit moeten, dat is wel heel erg zwaar. Het is een eenmalig incident en daarvoor moeten ze worden bestraft, met bijvoorbeeld een gele kaart. We kunnen tot donderdagochtend 11 uur bezwaar maken."

Rowe sneed Steven Kruijswijk af en Martin nam het vervolgens op voor zijn kopman. De Duitser versperde Rowe de weg, waarna de Brit weer een slaande beweging maakte. "Het is niet goed wat we hebben gedaan, maar dit is wel een heel zware straf", zei Martin. "Zo wil ik de Tour natuurlijk niet verlaten. Ik wil mijn ploeg nog helpen in de zware etappes die volgen."

Ook Rowe sprak over een "veel te zware straf"'. "We verdienen dit allebei niet denk ik", zei hij. "Het was ook niets groots. We wisten beiden dat we verkeerd zaten. We hebben de laatste 10 kilometer samen gereden, elkaar een hand gegeven en 'tot morgen' gezegd."