Clicky


Bloedrode beursdag na oplaaien handelsvrees

Bloedrode beursdag na oplaaien handelsvrees
02-08-2019 17:52 | Financieel | auteur ANP

AMSTERDAM - De Europese beurzen zijn vrijdag met zware verliezen gesloten na dreigementen van de Amerikaanse president Donald Trump over nieuwe handelsbeperkingen op producenten uit China. Daarmee verbreekt hij de 'wapenstilstand' in de handelsoorlog die de beurzen al tijden in zijn greep houdt. Peking liet weten tegenmaatregelen te nemen. Beleggers verwerkten verder nog een reeks kwartaalrapportages van Europese bedrijven.

De AEX-index op Beursplein 5 eindigde 3,2 procent in het rood op 554,32 punten. De MidKap zakte 2,2 procent tot 821,59 punten. Londen, Frankfurt en Parijs leverden tot 3,6 procent in.

Vooral bedrijven die gevoelig zijn voor de handelsperikelen, zoals de staalproducenten en chipbedrijven, werden van de hand gedaan. Zo werd staalgigant ArcelorMittal in Amsterdam 6,6 procent minder waard, terwijl chipmachinemaker ASML 4,8 procent inleverde. Ook metalenspecialist AMG (min 4,4 procent) en chiptoeleveranciers Besi (min 4,5 procent) en ASM International (min 4,4 procent) kregen een tik.

Ook elders in Europa verloren grondstoffen- en chipbedrijven fors. Zo zakte mijnbouwer Antofagasta 6,3 procent in Londen en zakte chiptoeleverancier AMS 5 procent in Zürich.

Aan het Damrak was verzekeraar Aegon de grootste daler met een min van 7,6 procent, in lijn met andere financiële fondsen in Europa die niet alleen van handelsvrees maar ook onder meer van tegenvallende resultaten last hebben. Zo zakte Crédit Agricole 4,9 procent in Parijs. De Franse bank zag de kwartaalwinst dalen. In Londen zakte Royal Bank of Scotland (RBS) 6,5 procent. De Britse bank boekte fors meer winst, maar waarschuwde voor meer uitdagingen in de toekomst door economische en politieke onzekerheid vanwege de brexit.

Telecombedrijf KPN was de grootste van slechts twee stijgers in de AEX en won 1,5 procent. Beursintermediair Flow Traders profiteerde van de onrust op de beurzen en was de sterkste stijger in de MidKap met een plus van 3,6 procent.

Bij de kleinere bedrijven kelderde Brunel ruim 16,5 procent, na een adviesverlaging door KBC Securities. De detacheerder sloot het tweede kwartaal af met rode cijfers.

De euro was 1,1111 dollar waard, tegen 1,1063 dollar een dag eerder. De olieprijzen veerden op na de zware val op donderdag. Een vat Amerikaanse olie werd 2,5 procent duurder op 55,30 dollar. Brentolie steeg 2,6 procent in prijs tot 62,06 dollar per vat.