Clicky


Flyboarder Franky Zapata maakt geslaagde oversteek Kanaal

Flyboarder Franky Zapata maakt geslaagde oversteek Kanaal
04-08-2019 10:12 | Buitenland | auteur ANP

PARIJS - De bedenker van het flyboard, Franky Zapata, heeft een geslaagde poging gedaan om het 35 kilometer brede Kanaal over te steken met zijn eigen uitvinding.

De voormalige jetski-kampioen steeg op vanaf Sangatte in Frankrijk en kwam met zijn flyboard 20 minuten later aan de overkant aan de grond in het Engelse St. Margaret's Bay, niet ver van Dover. Daar zwaaide Zapata vanaf zijn board naar de mensen die hem onthaalden.

Het board werd voortgestuwd door vijf mini-turbomotoren, waarmee dan tien minuten gevlogen kon worden totdat de brandstof moest worden aangevuld. Dat gebeurde midden op zee vanuit een schip. Volgens Zapata zelf bereikte hij een topsnelheid van tussen 160 en 170 kilometer per uur.

Een eerdere poging op 25 juli mislukte door deining tijdens het bijtanken. De 40-jarige Fransman zei daarover dat hij het gas op het verkeerde moment losliet en daardoor in het water viel.

"De laatste vijf tot zes kilometer heb ik er echt van genoten. Of dit een historische gebeurtenis is of niet, ik ben niet degene die dat beslist, de tijd zal het leren. We hebben drie jaar geleden een machine gemaakt en nu zijn we het Kanaal overgestoken", vertelde een huilende Zapata aan verslaggevers bij aankomst.