Clicky


NS bestelt voor 200 miljoen aan ICNG-treinen

NS bestelt voor 200 miljoen aan ICNG-treinen
05-08-2019 18:54 | Bedrijfsnieuws | auteur ANP

UTRECHT - De Nederlandse Spoorwegen heeft nog eens 18 snelle intercitytreinen besteld bij de Franse fabrikant Alstom om naar België te gaan rijden. Hiermee komen 8200 zitplaatsen extra beschikbaar voor de hogesnelheidsverbinding naar België. De bestelling komt bovenop 79 van dit soort nieuwe, extra snelle intercity's waarvoor de bedrijven eerder een contract sloten. De treinen hebben een maximale snelheid van 200 kilometer per uur.

NS investeert ruim 200 miljoen in deze aanvullende bestelling, aldus het vervoersbedrijf maandag.

De zogenoemde Intercity Nieuwe Generatie (ICNG)-treinen voor de verbinding naar België bestaan uit acht rijtuigen. "Daarmee beschikt de nieuwe vloot straks over meer capaciteit dan de huidige treinen naar Brussel, wat nodig is om de toekomstige reizigersgroei op te vangen", stelt NS. De trein die de ICNG België wordt genoemd lijkt erg op de ICNG-trein die voor het binnenlands vervoer is besteld, maar heeft een aantal technische aanpassingen, meer bagageruimte en een extra toilet.

Vanaf 2025, wanneer de rijtuigen van IC direct en de Intercity Brussel uit gebruik gaan, zijn 20 nieuwe intercity’s beschikbaar die naast inzet op het binnenlands spoor ook naar Brussel kunnen rijden.