Clicky


'Zoon Halsema aangehouden voor wapenbezit'

'Zoon Halsema aangehouden voor wapenbezit'
14-08-2019 10:44 | Binnenland | auteur ANP

AMSTERDAM - De zoon van burgemeester Femke Halsema van Amsterdam is alleen aangehouden voor overtreding van de Wet wapens en munitie, voor het bezit van een verboden nepwapen. Hij is niet ook voor inbraak in een woonboot opgepakt, zegt zijn advocaat Peter Plasman. Het is nog niet bekend wat het Openbaar Ministerie de 15-jarige jongen ten laste gaat leggen.

Volgens Plasman is er geen sprake van dat de zaak in de doofpot wordt gestopt, zoals wordt gesuggereerd in De Telegraaf, die de zaak als eerste naar buiten bracht. "Dat blijkt uit het feit dat de zaak is overgedragen aan een ander parket, om belangenverstrengeling te voorkomen."

De advocaat zegt dat het bij het OM heel normaal is dat een zaak na een maand nog niet tot een tenlastelegging heeft geleid en dat het niet voor niets is dat zaken tegen minderjarigen achter gesloten deuren worden afgehandeld. "De privacy van een minderjarige jongen is in het geding. Dat zijn moeder burgemeester is, daar heeft hij nu alleen maar last van."

Plasman wil niet voorspellen hoe de zaak verder wordt afgehandeld. "De officier van justitie kan beslissen om de zaak aan de rechter voor te leggen, maar het is ook gebruikelijk dat zoiets wordt afgehandeld via bureau Halt of met een transactie. Dat hangt af van de inschatting van de aspecten van het specifieke geval."