Clicky


Thomas Cook België mikt op doorstart

Thomas Cook België mikt op doorstart
24-09-2019 19:37 | Faillissementen | auteur ANP/DPA/BELGA

GENT - Thomas Cook België mikt op een doorstart voor het grootste deel van het bedrijf. Daardoor zouden ruim 500 banen gered kunnen worden, mogelijk door een overname. Voor twee onderdelen, die samen zo'n 75 werknemers omvatten, valt wel het doek. Dat heeft de Belgische topman Jan Dekeyser gezegd op een persconferentie.

Voor de activiteiten die doorgaan zal bescherming worden aangevraagd tegen schuldeisers. Het gaat om het onderdeel dat onder meer het personeel op de hoofdzetel en in de winkels omvat. Er zijn volgens de topman al "diepgaande contacten" met geïnteresseerde investeerders om dit rendabele deel van het bedrijf in zijn geheel of gedeeltelijk over te nemen.

Daarmee is er voor Thomas Cook België inmiddels meer duidelijkheid dan voor de Nederlandse tak van het reisconcern. Thomas Cook Nederland deed eerder melding van financieel onvermogen bij garantiefonds SGR. Ook werd er hier een streep gezet door alle reeds geboekte reizen. Maar een beslissing over een eventuele doorstart van activiteiten, mogelijk faillissement of uitstel van betaling moet in Nederland nog worden genomen.

Onderdelen

Sinds het bankroet van de Britse Thomas Cook Group wordt er in tal van landen gekeken naar wat dit betekent voor de Thomas Cook-onderdelen daar. In Duitsland is de situatie bijvoorbeeld weer anders. De Duitse Thomas Cook-organisatie en vakantievlieger Condor, die onderdeel is van Thomas Cook, hebben bij de federale overheid om overbruggingskredieten gevraagd. Hierover moet komende dagen meer duidelijk worden.

Voor de toeristische sector rond de Middellandse Zee betekent het omvallen van Thomas Cook waarschijnlijk een grote financiële strop. Hoteleigenaren op vakantiebestemmingen vrezen dat ze met onbetaalde rekeningen blijven zitten. Ook dreigen er komende tijd veel vakantiegangers weg te blijven. De Spaanse reisbrancheorganisatie Exceltur bijvoorbeeld schat alleen de schade als gevolg van openstaande facturen van Thomas Cook al op minstens 200 miljoen euro. In de Griekse toerismebranche wordt rekening gehouden met 250 miljoen tot een half miljard euro schade.