Clicky


Trump vroeg naar onderzoek Biden

Trump vroeg naar onderzoek Biden
25-09-2019 16:54 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

WASHINGTON - President Trump heeft in een telefoongesprek in juli zijn Oekraïense ambtgenoot Volodimir Zelenski gevraagd of de voormalige vicepresident Joe Biden destijds een onderzoek heeft getorpedeerd naar een onderneming waar diens zoon werkte. Hij vroeg Zelenski onder meer om met zijn advocaat Rudy Giuliani en minister van Justitie William Barr samen te werken om naar de zaak van Biden te kijken. Dit staat in een samenvatting van het onderhoud die de Amerikaanse regering heeft vrijgegeven.

"Er wordt veel gesproken over de zoon van Biden...dat (vicepresident) Biden een onderzoek van aanklagers stopte en veel mensen willen daar meer over weten, dus alles wat je met de minister van Justitie kan doen, zou fantastisch zijn. Biden schepte er over op dat hij de vervolging stopte, dus daar zou u naar kunnen kijken", zei Trump tegen Zelenski.

Biden heeft in een vraaggesprek in 2018 bij de denktank Council On Foreign Relations gezegd dat hij de Oekraïense president Porosjenko er in 2016 toe bracht binnen 6 uur tijd aanklager Viktor Sjokin te ontslaan. Die deed onderzoek naar een onderneming waar Joe Bidens zoon Hunter werkte, maar werd door het Westen en het IMF vooral zelf met corruptie in verband gebracht.

Trump ligt vanwege het telefoongesprek in eigen land onder vuur omdat hij Zelenski onder druk zou hebben gezet. Hij zou gedreigd hebben met het inhouden van hulpgeld als de Oekraïense president het onderzoek naar zijn politieke rivaal Biden niet zou herstarten. Voor de Democraten is dat een van de redenen om een officieel onderzoek te starten naar het afzetten van Trump. Voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden Nancy Pelosi heeft dat dinsdag aangekondigd.

Trump heeft toegegeven ruim 400 miljoen aan hulpgeld voor Oekraïne niet uit te betalen, maar dat heeft hij gedaan omdat hij vindt dat Europese landen meer moeten bijdragen. Het is onduidelijk of Zelenski tijdens het telefoongesprek ervan op de hoogte was dat het hulpgeld was ingehouden.