Clicky


Raad Zaanstad bespreekt brugbeveiliging

Raad Zaanstad bespreekt brugbeveiliging
26-09-2019 09:33 | Binnenland | auteur ANP

ZAANSTAD - De gemeenteraad van Zaanstad bespreekt donderdagavond de beveiliging van de vele bruggen binnen de gemeente. Na een zeer kritisch rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) zette de gemeente al extra brugwachters in bij alle beweegbare bruggen. Er komen meer maatregelen en burgemeester Jan Hamming wil die snel invoeren.

De OVV uitte forse kritiek op Zaanstad na een ernstig ongeluk eind vorig jaar, waarbij een ouder echtpaar van de brug viel, en een eerder - dodelijk - ongeluk op een andere brug in de gemeente. Toen fietste een vrouw op de brug terwijl die openging. De onderzoeksraad telde 72 tekortkomingen, zoals dat de brugwachter (die op afstand werkt) te weinig zicht heeft op de brug die hij bedient. De raad stelde bovendien dat er een landelijk veiligheidsprobleem is met op afstand bedienbare bruggen.

Hamming stelde al eerder dat er flinke lessen zijn getrokken en dat er nu maatregelen zijn genomen dan wel snel komen, zoals fysieke bemanning op de brug en het schilderen van brugdelen in opvallende kleuren. De gemeenteraad bespreekt die maatregelen donderdagavond.