Clicky


Thomas Cook Nederland is failliet

Thomas Cook Nederland is failliet
30-09-2019 16:59 | Faillissementen | auteur ANP

HOOFDDORP - Thomas Cook Nederland is door de rechter in Amsterdam failliet verklaard. Voor de circa tweehonderd medewerkers is collectief ontslag aangevraagd. In de komende weken zal curator Hanneke De Coninck-Smolders in gesprek gaan met potentiële kopers voor het bedrijf of onderdelen daarvan. Er hebben zich al enkele geïnteresseerden gemeld.

In de afgelopen week is nog gezocht naar mogelijkheden om zelfstandig of in samenwerking met Thomas Cook-bedrijven in andere Europese landen verder te gaan. Dit is niet gelukt, waardoor het bedrijf volgens een woordvoerster geen andere keus had dan faillissement aan te vragen voor de Nederlandse organisatie.

Voor mensen die een reis geboekt hadden bij Thomas Cook of voor mensen die nog op hun vakantiebestemming zijn, heeft het faillissement geen extra gevolgen. De zorg voor klanten van Thomas Cook Nederland en het merk Neckermann Reizen was vorige week al overgedragen aan de Stichting Garantiefonds Reizen (SGR).

De SGR probeert samen met reisbureaus om vervallen reizen zo veel als mogelijk door te laten gaan. Dit kan bijvoorbeeld door de reizen om te boeken naar een andere touroperator. Tot einde winter hadden 40.000 tot 50.000 consumenten een vakantie gepland via Neckermann en Thomas Cook. Mensen die al op vakantie zijn kunnen hun reis gewoon volgens schema afmaken.

Of er op een of andere manier nog een doorstart inzit voor Thomas Cook, is nog lastig te zeggen. De curator moet volgens een zegsman nog in gesprek gaan met de geïnteresseerde partijen. Het callcenter van Thomas Cook blijft voorlopig open voor het beantwoorden van vragen van klanten.

Thomas Cook was een van de grootste reisconcerns ter wereld. Het vakantie-imperium kampte al langer met financiële problemen en torste een grote schuldenlast mee. Een uiterste reddingspoging mislukte ruim een week geleden, waarna in Groot-Brittannië het doek viel voor het moederbedrijf. Thomas Cook Nederland verzorgde jaarlijks voor zo'n 400.000 Nederlanders vakanties.