Clicky


Helft kaasexport getroffen door heffingen VS

Helft kaasexport getroffen door heffingen VS
04-10-2019 12:11 | Financieel | auteur ANP

DEN HAAG - Ongeveer de helft van de Nederlandse kaasexport naar de Verenigde Staten wordt getroffen door de importheffingen die het land de Europese Unie oplegt. Dat heeft een woordvoerder van minister Sigrid Kaag voor Buitenlandse Handel laten weten.

Vorig jaar werd voor 80 miljoen euro aan kaas naar de VS geëxporteerd. Over ongeveer 39 miljoen euro van die export moet vanaf 18 oktober 25 procent heffing worden betaald. Varkensworsten worden ook getroffen. Het gaat hier om een exportbedrag van ongeveer 600.000 euro.

Andere Nederlandse producten die op eerdere conceptlijsten in juli 2019 stonden, worden niet getroffen. Het gaat dan om zaken zoals koekjes, zalm, koffie, wafels en (non-)alcoholische dranken. Maar dat kan nog veranderen.

"We zijn ook nog aan het kijken of de lijst wordt aangepast. Het kan namelijk heel erg variëren van dag tot dag. De Amerikanen kunnen de lijst altijd nog aanpassen. Het kan zijn dat producten die er nu niet opstaan er nog bijgevoegd worden. Het is een slecht teken", aldus minister Kaag.

De Amerikaanse regering mag van de Wereldhandelsorganisatie (WTO) op 7,5 miljard euro aan EU-producten een heffing opleggen. Dat mag omdat de EU volgens de WTO subsidies heeft gegeven aan vliegtuigbouwer Airbus, terwijl dat niet mocht.

Washington heeft besloten om vliegtuigen een heffing van 10 procent op te leggen. Verder komt er op producten als kaas, wijn, whisky en olijven een tarief van 25 procent.