Clicky


TLN wil snel duidelijkheid over Hefbrug Boskoop

TLN wil snel duidelijkheid over Hefbrug Boskoop
15-10-2019 16:58 | Weer en Verkeer | auteur Redactie

ZOETERMEER - Vorige week werd de Hefbrug Boskoop afgesloten, omdat de veiligheid niet gegarandeerd kon worden. TLN steunt dit besluit, maar eist van de provincie Zuid-Holland meer en snel duidelijkheid over wanneer de brug weer in gebruik kan worden genomen.

​In een brief aan de Provinciale Staten schrijft gedeputeerde Floor Vermeulen dat nog niet te zeggen is wanneer de brug weer in gebruik kan worden genomen. Hierbij spelen volgens de provincie externe factoren een rol, zoals het weer. Ook is er nog geen exacte planning gemaakt voor het aanvullend onderhoud dat nodig is. TLN wil dat de provincie alles in het werk stelt om zo snel mogelijk met een exacte planning te komen. Ook eist TLN meer duidelijkheid over wanneer de brug weer in gebruik kan worden genomen.

Afgelopen week is de provincie wel gestart met werkzaamheden die nodig zijn om de brug constructief veilig te maken, zoals het versterken van de constructie in de heftorens. Helaas zijn deze werkzaamheden vertraagd vanwege een defecte kraan. Ook herstelt de provincie enkele verbindingspunten die aangetast zijn door roest.

Hefbrug Waddinxveen en Gouwesluis

De provincie Zuid-Holland doet momenteel ook onderzoek naar twee soortgelijke bruggen in de provincie: in Waddinxveen en in Gouwesluis. Dit onderzoek is nog niet afgerond.

Verzoek om schadevergoeding

TLN vindt dat getroffen ondernemers op een gegeven moment recht hebben op vergoeding van hun schade. Die schade kan bestaan uit verminderde omzet, hogere (omrijd)kosten of extra gemaakte kosten om juist schade te voorkomen. Deze vorm van schadevergoeding wordt nadeelcompensatie genoemd. Daarbij geldt vrijwel altijd een zekere mate van ondernemersrisico. Hoe hoog dit ondernemersrisico is valt op dit moment niet te zeggen. Alle omstandigheden spelen daarbij een rol en TLN bestudeert moment die omstandigheden.

Ook onderzoekt TLN de rol van de provincie hierin. Jeroen van Velzen, advocaat bij TLN: "Alhoewel we daar op dit moment geen concrete signalen voor hebben, sluiten we op voorhand niet uit dat de provincie onrechtmatig heeft gehandeld. Dit kan zijn omdat de provincie in het nabije verleden onterecht heeft nagelaten om bepaalde werkzaamheden uit te voeren." 

Als onrechtmatig handelen eenmaal vaststaat, zet dit de deur open naar een volledige schadevergoeding.