Clicky


Deal Erdogan en Pence over rustperiode Syrië

Deal Erdogan en Pence over rustperiode Syrië
17-10-2019 19:53 | Buitenland | auteur ANP/RTR

ANKARA - De Turkse president Recep Erdogan en de Amerikaanse vicepresident Mike Pence zijn donderdag een deal overeengekomen over een rustperiode rond de Turkse inval in Noord-Syrië. De afspraak houdt in dat de Turken hun activiteiten in Syrië voor 120 uur opschorten zodat de Koerdische YPG-troepen zich kunnen terugtrekken. Alle militaire operaties worden stilgelegd, zo maakte Pence bekend.

President Donald Trump sprak van geweldig nieuws uit Turkije. "Miljoenen levens gespaard", twitterde Trump. Hij voegde eraan toe dat hij de aangekondigde sancties tegen Turkije zal afblazen zodra de deal is geïmplementeerd. Er zijn ook afspraken gemaakt over een veilige zone in het gebied.

Pence zei dat hij de verzekering had gekregen van de Syrisch-Koerdische YPG dat ze zich ordelijk zullen terugtrekken. Deze uitkomst is van groot belang voor de Koerden in Syrië, waar voor de lange termijn een bufferzone komt, aldus Pence.

Trump had Pence en zijn minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo naar Turkije gestuurd om er bij Erdogan op aan te dringen zijn inval in Syrië te staken, tot een onmiddellijk staakt-het-vuren te komen en toe te werken naar een regeling. De aanvallen op volgens Ankara terroristische Koerdische milities in het noordoosten van Syrië, volgden op het vertrek van Amerikaanse militairen in die regio.

De Koerdische milities hebben om hulp van Damascus gevraagd. Syrische en Russische militairen zijn het noordoosten van Syrië verder ingetrokken en staan op verscheidene plaatsen aan de Turkse grens. Moskou heeft donderdag beklemtoond dat het Syrische leger de grens moet beheersen.