Clicky


Emissievrij vervoer van geconditioneerde lading over langere afstand getest

Emissievrij vervoer van geconditioneerde lading over langere afstand getest
23-10-2019 10:02 | Bedrijfsnieuws | auteur Redactie

WENEN - Onlangs heeft het Partners for International Business programma rond zero-emissie mobiliteit met Oostenrijk laten zien dat emissievrij vervoer van een geconditioneerde lading ook over langere afstanden in principe haalbaar is. Daarbij moet vooralsnog met meerdere modaliteiten gewerkt worden. Een eerste rit van Nederland naar Oostenrijk laat zien dat er een veelbelovend begin is.

De demonstratierit is georganiseerd door Eric Beers en Julia Williams in opdracht van de Nederlandse ambassade in Wenen, met steun van RVO. De demonstratie is uitgevoerd met medewerking van Oldenburger Transport (lading), Westerman Multimodaal Transport (kraanbare elektrische koeltrailer), Tinie Manders Transport (e-truck), TX-Logistics (trein) en Thinkport Vienna (organisatie aan de Oostenrijkse zijde). Werken met een trein naast de vrachtauto bleek voorlopig de enige manier om deze rit tot stand te kunnen brengen.

Elektrisch vervoer

Hoewel het aanbod van volledig elektrische trucks en van stand-alone, emissievrije koeltrailers nu nog beperkt is, liet de demo zien dat inzet over langere afstanden in principe al kan. Het Limburgse bedrijf Tinie Manders heeft een vol-elektrische DAF CF op proef en koppelde die voor de gelegenheid aan een kraanbare New Cool trailer van Twan Heetkamp, die al vijf jaar ervaring heeft met koeltrailers die werken zonder dieselaggregaat. Heetkamp heeft diverse klanten die zulke trailers inzetten, onder andere Westerman Multimodaal Transport. De combinatie van Manders en Westerman legde 95 kilometer vol-elektrisch af om de lading van Oldenburger naar de terminal te brengen, waar de trailer op de trein werd gezet in het Duitse Herne, nabij Duisburg.

Oostenrijk

Ook in Oostenrijk wordt geëxperimenteerd met elektrisch vervoer, maar nog niet met de tonnages waar deze lading onder valt. Daarom werd voor deze keer besloten om de truck naar Oostenrijk te rijden op een dieplader en daar de trailer door de DAF CF van de trein weer mee te nemen naar de eindbestemming. “Het zal niet lang duren eer er ook elektrische trucks in Oostenrijk kunnen rijden die een trailer als deze kunnen vervoeren”, aldus Eric Beers. Dus technisch kan het, we zien uit naar contacten met verladers en vervoerders die hiermee verder willen.”

Start van nieuwe projecten

De bedoeling is nu dat er meerdere soortgelijke projecten opgestart gaan worden in een nieuw te ontwikkelen vijfjarig samenwerkingsprogramma onder de titel ‘Zero-e, van A naar B’. “Eerst tussen Nederland en Oostenrijk, maar we denken dat er ook vanuit Italië belangstelling ontstaat voor een volledig elektrisch transport, omdat er al bovengemiddeld veel goederen per spoor van Nederland naar Italië gaan”, zegt Julia Williams.

“We streven ernaar om de komende vijf jaar met een consortium soortgelijke en andere ladingen naar diverse bestemmingen te vervoeren, meest de Alpenlanden, omdat die streven naar een groot aandeel van het spoor in het goederenvervoer”, aldus Williams.

Hierbij spreekt het voor zich dat er straks ook met waterstoftrucks gereden kan worden in het verzendende en het ontvangende land.

Nieuwe technologie, optimale inzet

Op termijn zullen behalve betere trucks en trailers, ook betere treinwagons beschikbaar komen, is de verwachting. Wagons waarmee trailers eenvoudiger geladen en gelost kunnen worden, en waarbij de trailers gebruik kunnen maken van boordelektriciteit van de trein om de werking van de koeling onderweg te kunnen garanderen.

“We zijn verheugd om vast te stellen dat er aan alle kanten gewerkt wordt aan nieuwe initiatieven. Het lijdt daarom geen twijfel dat zero-emissie intermodaal geconditioneerde transporten binnen nu en enkele jaren de gewoonste zaak van de wereld zullen zijn”, aldus Eric Beers.

“Dat gaat niet vanzelf. Daarom willen we in de projecten van ‘Zero-e, van A naar B’ slimme combinaties maken van bestaande en nieuwe ‘proven technologies’ om dergelijke transporten efficiënt te kunnen uitvoeren en met op z’n minst uitzicht op een gesloten business case”, vult Julia Williams aan.

Verladers en vervoerders die zich hierdoor aangesproken voelen, zijn van harte welkom als partners in ‘Zero-e, van A naar B’.