Clicky


Derde renteverlaging VS dit jaar

Derde renteverlaging VS dit jaar
30-10-2019 19:19 | Financieel | auteur ANP/BLOOMBERG

WASHINGTON - De Federal Reserve heeft de rente in de Verenigde Staten opnieuw verlaagd. De koepel van centrale banken probeert de vooralsnog sterke Amerikaanse economie te wapenen tegen de wereldwijde afremming van de economie door onder meer de handelsoorlog met China.

Het belangrijkste rentetarief gaat voor de derde keer met een kwart procentpunt omlaag, naar een bandbreedte van 1,50 tot 1,75 procent. Verder viel op dat de Fed niet langer repte over waar nodig "gepast ingrijpen". In plaats daarvan legden marktkenners de vinger op de toezegging binnenkomende economische informatie in de gaten te houden en "in te schatten wat nodig is".

Verwijzingen naar acties ontbreken dus, al blijft de deur voor rentestappen nog op een kier. De gemiddelde verwachting van economen voor verdere rentestappen dit jaar liep verder terug na de hints over een pauze in het rentebeleid. In een toelichting van Fed-baas Jerome Powell wordt verder gespeurd naar aanwijzingen over toekomstig rentebeleid.

Op de financiële markten werd al over het algemeen, maar niet unaniem, rekening gehouden met de rentestap. De graadmeters op Wall Street gingen kortstondig iets verder omlaag na de officiële bekendmaking.

President Donald Trump pleitte ondanks twee eerdere renteverlagingen dit jaar al langer voor een lagere rente. Hij schroomde daarbij niet om hard uit te halen naar de door hemzelf benoemde Fed-voorzitter Powell.

De vorige twee rentestappen waren in september en juli. Daarvoor werd de rente tien jaar lang niet verlaagd. In Europa verlaagde de Europese Centrale Bank (ECB) vorige maand al de rente, als onderdeel van een stimuleringspakket waarbij ook een nieuw opkoopprogramma van obligaties werd aangekondigd.