Clicky


China en VS gaan importheffingen afbouwen

China en VS gaan importheffingen afbouwen
07-11-2019 09:33 | Financieel | auteur ANP/RTR/BLOOMBERG

PEKING - China en de Verenigde Staten zijn overeengekomen om de handelsheffingen die ze elkaar hebben opgelegd terug te draaien. Het gaat daarbij om de extra tarieven van de afgelopen maanden. Dat heeft het Chinese ministerie van Handel bekendgemaakt.

Het afbouwen van de importheffingen gaat in stappen. Hoeveel en welke heffingen in eerste instantie zullen verdwijnen, moet nog worden afgesproken. Dat wordt een belangrijk onderdeel van het gedeeltelijke handelsakkoord waarover momenteel wordt onderhandeld. China en de VS hopen zo'n akkoord in de komende weken te bereiken.

Als de VS bevestigen dat beide landen de importheffingen op de schop nemen, zou dat een route naar het einde van de handelsoorlog kunnen betekenen. China's belangrijkste eis in het conflict is al langere tijd dat Washington de door president Donald Trump ingestelde strafheffingen wegneemt.

De Amerikaanse president begon vorig jaar met het instellen van tarieven om zo zijn eisen richting China kracht bij te zetten. Trump vindt dat China te weinig Amerikaanse producten afneemt. Ook wil hij bijvoorbeeld dat China buitenlandse bedrijven vrijer toegang geeft tot de eigen markt zonder dat ze verplicht met een Chinees bedrijf moeten samenwerken en meent hij dat China op die manier technologie in handen krijgt. Inmiddels zijn er heffingen op vrijwel alle Chinese artikelen die uitgevoerd worden naar de VS. Peking heeft steeds gereageerd met tegentarieven.

China overweegt nu het verbod op de import van Amerikaanse eieren en gevogelte terug te draaien, meldt het Chinese staatspersbureau Xinhua. China verbood de import daarvan al in januari 2015 als gevolg van een uitbraak van vogelgriep. Die is al lang voorbij, maar gedurende de handelsoorlog hield China het verbod in stand.