Clicky


Luchtvaartconcern IAG tempert verwachtingen

Luchtvaartconcern IAG tempert verwachtingen
08-11-2019 09:41 | Zakelijk Nieuws | auteur ANP/RTR

LONDEN - IAG, het moederconcern van onder meer British Airways, Iberia en Vueling, is somberder geworden over zijn groeivooruitzichten. Het concern verwacht dat zijn capaciteitsuitbreiding in de komende drie jaar fors onder druk komt te staan vanwege de zwakke vooruitzichten voor de mondiale economie. Ook worstelt het Britse bedrijf met gezakte ticketprijzen vanwege de fikse concurrentie onder de prijsvechters.

IAG rekent nu voor dat zijn draagvermogen van passagiers, een belangrijke capaciteitsmaatstaf voor luchtvaartmaatschappijen, met 3,4 procent per jaar toeneemt tussen 2020 en 2022. Eerder werd uitgegaan van jaarlijks 6 procent groei in de periode tussen 2019 en 2023. Het draagvermogen wordt gemeten naar het aantal gevlogen kilometers maal het aantal stoelen in een vliegtuig.

De sombere groeivooruitzichten raken ook de winstprognose, aldus het concern. IAG denkt nu de winst per aandeel met 10 procent per jaar op te kunnen voeren in plaats van de eerdere verwachting van een toename van 12 procent.

Naast de uitdagingen in de luchtvaartsector kampt de onderneming met het uitvallen van vluchten als gevolg van de grootste pilotenstakingen bij British Airways sinds 1979. Ook de onzekerheid rondom brexit bezorgt de vliegmaatschappij koppijn.