Clicky


Libanese Hezbollah roept op tot wraak op de VS

Libanese Hezbollah roept op tot wraak op de VS
03-01-2020 11:17 | Buitenland | auteur ANP/AFP/DPA/RTR

BEIROET/DAMASCUS/TEL AVIV - De Libanese sjiitische beweging Hezbollah heeft opgeroepen waar ook ter wereld de "grote Amerikaanse misdaad" te wreken. De beweging doelt op de moordaanslag waarmee de VS met drones onder anderen de Iraanse generaal Qassem Soleimani uit weg ruimden op het terrein van het vliegveld van Bagdad. Soleimani was naar verluidt net met een vliegtuig uit Syrië of Libanon aangekomen.

Soleimani was een van de bekendste militairen die voor Teheran meer invloed in het Midden-Oosten moesten zien te krijgen. Hij begon met steun aan de Libanese sjiïeten in hun strijd tegen Israël en later in hun strijd tegen soennitische extremisten in Syrië. Hezbollah-leider Sayyed Hassan Nasrallah zei dat zijn beweging doorgaat op de met Soleimani ingeslagen weg. De VS bereiken volgens hem met de moorden niets en zij moeten gestraft worden, berichtte de omroep al-Manar.

In het Syrië van president Assad is ook verontwaardigd gereageerd op de dood van Soleimani. Dat Assads regime de burgeroorlog heeft overleefd, dankt het voor een belangrijk deel aan Soleimani. Damascus betitelde de Amerikaanse moordaanslag als een ernstige escalatie van de situatie in de regio en beschuldigde de VS ervan zich als een misdadigersbende te gedragen. Tegenstanders van Assad prezen de liquidatie van Soleimani juist.

De Israëlische premier Netanyahu heeft zijn bezoek aan Griekenland ingekort en keert vrijdag terug voor overleg met zijn kabinet.

Volgens het Kremlin worden de spanningen in het Midden-Oosten door de Amerikaanse aanval alleen maar groter.