Clicky


Hogere schadevergoeding als gevolg van toename nachtelijk vliegverkeer Luik

Hogere schadevergoeding als gevolg van toename nachtelijk vliegverkeer Luik
14-01-2020 16:13 | Algemeen | auteur Redactie

ROERMOND - Vandaag heeft de rechtbank Limburg uitspraak gedaan in de zaak over de gevraagde schadevergoeding als gevolg van toename van geluidsoverlast door vliegverkeer van en naar vliegveld Luik.

Achtergrond

In 2013 heeft de minister van Infrastructuur en Waterstaat een Luchtruimwijzigingsbesluit genomen waardoor een deel van het Nederlandse luchtruim is gedelegeerd aan de Belgische luchtverkeersleiding. Gevolg is dat in de nachtelijke uren boven de woning van eisers in de gemeente Eijsden meer vliegverkeer plaatsvindt van en naar vliegveld Luik. Eisers ondervinden hiervan grote (geluids)overlast en hebben de minister gevraagd om schadevergoeding. De minister erkent de waardevermindering van de woning van eisers en heeft een schadevergoeding toegekend. Eisers willen een hogere schadevergoeding.

Eigen risico

Volgens de minister hadden eisers een toename van vliegverkeer kunnen verwachten vanwege de ligging van hun woning op een afstand van 22 km van vliegveld Luik en in de nabijheid van Vliegveld MAA. Daarom valt volgens de minister een waardevermindering van 5 procent van de woning van eisers voor ‘eigen risico’ van eisers. De rest van de waardevermindering, te weten 5000 euro, komt voor vergoeding in aanmerking. Volgens eisers is het eigen risico minder en dienen zij hooguit op te draaien voor 3 procent van de waardevermindering van hun woning.

Oordeel rechtbank

De rechtbank is van oordeel dat het Luchtruimwijzigingsbesluit een zeer uitzonderlijk besluit is. De gevolgen van dit besluit (veel extra nachtelijk vliegverkeer onder meer boven de woning van eisers) waren ook door de minister in 2013 niet voorzien. Gelet hierop heeft de minister dan ook onvoldoende gemotiveerd waarom een waardevermindering van 5 procent van de waarde van de woning van eisers voor ‘eigen risico’ van eisers komt. In het kader van een definitieve geschil-beslechting kent de rechtbank een schadevergoeding toe van 13.000 euro waarbij wordt uitgegaan van een eigen risico van 3 procent.