Clicky


WHO: bezorgd over opduiken coronavirus zonder duidelijk verband

WHO: bezorgd over opduiken coronavirus zonder duidelijk verband
21-02-2020 18:06 | Gezondheid | auteur ANP/AFP/RTR

GENÈVE - De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft vrijdag haar zorgen uitgesproken over het nieuwe coronavirus dat soms buiten China opduikt zonder dat duidelijk is hoe dat precies kan. Er zijn dan bijvoorbeeld geen aanwijzingen dat degene die besmet is, contact had met iemand die het virus al bij zich droeg.

"Hoewel het totaal aantal gevallen van Covid-19 buiten China betrekkelijk klein blijft, zijn we bezorgd over het aantal gevallen zonder duidelijk epidemiologisch verband, zoals een reisverleden naar China of contact met een bevestigd geval", zei WHO-topman Tedros Adhanom Ghebreyesus tijdens een persconferentie vrijdag.

Hij is ook bezorgd over het aantal besmettingen in Iran. Daar zijn inmiddels achttien gevallen bekend en vier mensen zijn er overleden aan de gevolgen van het virus.

Minder mogelijkheden

Volgens Tedros zijn er steeds minder mogelijkheden om de uitbraak in te dammen. Het kan volgens de WHO-topman nog alle kanten op gaan. "Als we het goed doen, kunnen we elke serieuze crisis afwenden, maar als we de gelegenheid voorbij laten gaan, hebben we een serieus probleem."

Tedros zegt verder dat China weer via de oude methode het aantal nieuwe besmettingen berekent. Dat betekent dat alleen gevallen die door het laboratorium zijn vastgesteld, worden meegerekend. En niet meer degenen die weliswaar verschijnselen vertonen, maar van wie de uitslag nog niet bekend is. Daardoor was het aantal gemelde nieuwe besmettingen de afgelopen dagen in China stukken lager dan daarvoor.

In China zijn inmiddels ruim 2200 mensen aan de gevolgen van het virus overleden. Meer dan 75.500 Chinezen zijn besmet. Buiten China zijn ruim 1150 besmettingsgevallen bekend en een tiental personen is overleden.