Clicky


Politie: ongeluk met exceptioneel transport in Duitsland niet door technische fout

Politie: ongeluk met exceptioneel transport in Duitsland niet door technische fout
25-02-2020 10:25 | Speciaal Transport | auteur Redactie

MEPPEN - Tijdens een exceptioneel transport afgelopen zondag 23 februari in het noorden van Emsland ging het goed mis. Een 250 ton zware tank kwam van de dieplader en stortte in de berm op de Landenstrasse in Sögel. Het hele transport kwam tot stilstand. Niemand raakte bij het ongeval gewond.

De oorzaak van het ongeval wordt momenteel door onder andere de politie onderzocht. Het belangrijkste is om duidelijk te krijgen of technische redenen of een bedieningsfout de oorzaak zijn. Volgens de eerste bevindingen van de politie is er sprake van menselijke fouten. Technische defecten aan het transportvoertuig en aan de speciale trailer konden niet worden vastgesteld, zo zegt de politie-inspectie van Emsland/Grafschaft Bentheim. Het politieonderzoek loopt echter nog.

Het district Emsland zal ook een externe expert inschakelen. De definitieve resultaten van het politieonderzoek en de bevindingen van de deskundigen zullen de basis vormen voor de beoordeling van de huidige ongevalsituatie en voor het verdere verloop van de politie met betrekking tot verdere vervoersvergunningen.

"We willen absoluut uitsluiten dat een dergelijk incident zich herhaalt. Daarom voeren we een uitgebreid onderzoek uit naar de oorzaken", benadrukt het verantwoordelijke afdelingshoofd, Dirk Kopmeyer. "De definitieve resultaten en hun evaluatie moeten nog worden bekeken. Zodra de eerste resultaten beschikbaar zijn, wordt het publiek onmiddellijk op de hoogte gebracht."

Tegelijkertijd werkt het verantwoordelijke transportbedrijf Wagenborg aan een bergingsconcept voor het ongeval, omdat de route zo snel mogelijk moet worden vrijgemaakt voor verkeer. Het doel van alle betrokkenen is om het transport naar de industriële haven van Dörpen te kunnen voortzetten zoals oorspronkelijk gepland.

Het transport was zondagochtend om 07.00 uur in een konvooi vanuit Haselünne-Flechum op weg naar Dörpen met twee voertuigcombinaties. De voertuigen waren elk beladen met een tank. De voertuigen zijn 69 m lang, 7,10 m breed en 9,10 m hoog. Het totale gewicht van het transport is 430 ton. De vervoerde tanks moesten vanuit Dörpen worden verscheept met de eindbestemming Denemarken. Tot het ongeval verliep het transport soepel en zoals gepland.