Clicky


Voor uitbreiding van Heathrow Airport liggen is 'financiële zelfmoord'

Voor uitbreiding van Heathrow Airport liggen is 'financiële zelfmoord'
26-02-2020 19:58 | Buitenland | auteur ANP/BLOOMBERG

LONDEN - Als de Britse overheid tegen de uitbreiding van de Londense luchthaven Heathrow beslist, betekent dat "financiële zelfmoord". Zeker nu het land de nodige inspanningen moet leveren om de handelsstromen op gang te houden na de uittreding uit de Europese Unie. Daarvoor waarschuwt de leiding van de luchthaven.

Heathrow kampt met grote capaciteitsproblemen. Met een derde start- en landingsbaan moeten die aangepakt worden. Met de aanleg van de baan is een bedrag gemoeid van omgerekend 16 miljard euro.

Het Britse hooggerechtshof verwierp vorig jaar een reeks aanklachten van milieuorganisaties en omwonenden die tegen de aanleg van een derde start- en landingsbaan zijn. De klagers maken zich onder meer zorgen over geluidsoverlast, luchtkwaliteit en nachtvluchten. De kwestie speelt al vele jaren.

Heathrow-baas John Holland-Kaye denkt dat het dwarsbomen van het plan alleen concurrerende economieën zoals Frankrijk ten goede zal komen. De Britse premier Boris Johnson verzette zich eerder als burgemeester van Londen tegen de uitbreiding. Hij sprak recent de verwachting uit dat hij voorlopig nog geen bulldozers aan het werk zal zien.