Clicky


Honderd vrachtwagens van Schenk Tanktransport uitgerust met dashcams

Honderd vrachtwagens van Schenk Tanktransport uitgerust met dashcams
11-03-2020 11:31 | Bedrijfsnieuws | auteur Redactie

PAPENDRECHT - Schenk Tanktransport en Samsara zijn een veiligheidssamenwerking begonnen, waarbij honderd voertuigen worden uitgerust met slimme camera technologie. Zeker voor het vervoer van gevaarlijke stoffen dat Schenk Tanktransport doet voor grotere oliemaatschappijen zoals Shell en BP is de focus op veiligheid hoog.

"Wij willen vooroplopen op het gebied van veiligheid", aldus Arjan Schenk, Managing Director bij Schenk Tanktransport. Arjan vermeldt dat zijn klanten rapportages vragen over “near-misses”. "Veiligheid is een topprioriteit voor de klant en dus een indicatie voor de kwaliteit van Schenk Tanktransport. Hierbij helpt deze nieuwe cameratechnologie om dit nóg meer te verbeteren."

Samsara ondersteunt bij het effectief coachen van de chauffeurs en het meten van resultaten. Deze resultaten kunnen vervolgens ook gedeeld worden met de opdrachtgevers. Volgens Rob Looijmans, Operations Manager bij Schenk Tanktransport, geeft het Samsara platform en de hoeveelheid datapunten daarin een focus voor de aandachtspunten tijdens coaching momenten.

Eerst waren de chauffeurs sceptisch over deze slimme dashcams, maar gedurende de initiële pilot leerden ook zij dat de beelden helpen bij gevaarlijke situaties. Rob: “Aan alle chauffeurs waarbij ik heb gevraagd of ik de beelden kan gebruiken voor trainingsdoeleinden heeft iedereen positief gereageerd omdat men inzag dat dit zeker collega’s kon helpen.”

Zo merkt Schenk Tanktransport ook dat de beelden van hun eigen praktijk veel meer leven bij de chauffeurs en leiden tot een verbeterde trainingssituatie. Er was in eerste instantie koudwatervrees maar op het moment dat chauffeurs inzagen dat het hen ook helpt om situaties te illustreren viel dit snel weg. Hiermee kan Schenk Tanktransport coachen op basis van beelden en heeft hierbij al de eerste resultaten gezien waardoor chauffeurs veiliger rijgedrag vertonen.

Schenk Tanktransport wil zijn klanten standaard kunnen rapporteren over alles wat er onderweg gebeurt. En volgens Arjan verwelkomen klanten dit, zeker vanwege het feit dat dit vervoer van gevaarlijke stoffen betreft.

De eerste verbeteringen in het rijgedrag als gevolg van coaching van chauffeurs waren al zichtbaar, nu hoopt Schenk Tanktransport deze resultaten verder te verbreden over het wagenpark.