Clicky


Vlaams Belang wil inzet leger bij de grens

Vlaams Belang wil inzet leger bij de grens
23-03-2020 11:35 | Coronavirus | auteur ANP

BRUSSEL - De politieke partij Vlaams Belang wil dat het Belgische leger wordt ingeschakeld om de grenzen te bewaken. Momenteel wordt de politie ingezet om het verbod op niet-essentiële reizen te handhaven, ook bij de grens met Nederland.

"De politie waakt over de binnenlandse veiligheid, het leger bewaakt de grens", aldus Vlaams Belang, in grootte de tweede partij van Vlaanderen. De politie kan zich dan richten op handhaving van de openbare orde en toezien op bijvoorbeeld het samenscholingsverbod.

Vorige week vrijdag verklaarde een hoge Belgische militair dat het leger klaar is om op te treden als de regering dat vraagt. "Het lijkt ons de hoogste tijd om uitdrukkelijk op dit aanbod in te gaan", aldus Vlaams Belang-fractievoorzitter Barbara Pas.

Diverse gemeenten in België hebben wegen naar Nederland afgesloten, soms met betonblokken. Er blijven wel grensovergangen open voor onder meer werknemers met cruciale beroepen, mantelzorg, en co-ouderschap. Mensen die de grens over willen hebben een speciaal vignet nodig.