Clicky


Brussel wil maximaal kwartier wachttijd voor vrachtwagens bij grens

Brussel wil maximaal kwartier wachttijd voor vrachtwagens bij grens
23-03-2020 16:37 | Coronavirus | auteur ANP

BRUSSEL - Vrachtwagens zouden maximaal een kwartier moeten wachten bij de grens als ze naar een ander EU-land willen rijden. Dat is een van de richtlijnen voor de voorrangsstroken bij de grenzen voor trucks die de Europese Commissie heeft voorgesteld.

Vanwege grenscontroles liepen de files op sommige plekken in Europa afgelopen weekend op tot 40 kilometer, met wachttijden tot 18 uur. "Dit moet stoppen", zei voorzitter Ursula von der Leyen maandag.

De speciale stroken moeten worden opengesteld voor alle vrachtwagens met goederen, aldus Von der Leyen. Lidstaten moeten volgens haar toestaan dat chauffeurs ook in het weekend en ‘s nachts kunnen rijden. "Dit is een uitzonderlijke situatie, we moeten flexibel zijn." Verder moet het papierwerk voor transportpersoneel tot een minimum worden beperkt.

De uitbraak van het coronavirus heeft een enorme impact en zorgt soms zelfs voor een "verlamming" van het Europese transport, aldus Von der Leyen. Vrachtwagens met medicijnen en andere goederen lopen vertraging op en dat kan leiden tot tekorten, zei ze. Bij sommige grenzen gaat het volgens haar al wel beter.

De afgelopen dagen zijn de wachttijden voor soms levensreddende goederen onacceptabel, reageert de Nederlandse ondernemersvereniging voor handel en logistiek evofenedex. Die stelt dat gezondheidscontroles op de chauffeur kunnen worden uitgevoerd op een eerste parkeerterrein in de lidstaat van bestemming, in plaats van aan de grens. Evofenedex pleit ook voor flexibiliteit bij andere formaliteiten, zoals het bekijken van de vrachtbrief. Aan de grenzen zelf is de ruimte beperkt, wat de doelstelling van maximaal 15 minuten in gevaar kan brengen, aldus de vereniging.