Clicky


Recordaantal coronadoden in dag tijd in staat New York

Recordaantal coronadoden in dag tijd in staat New York
04-04-2020 19:04 | Coronavirus | auteur ANP/AFP

NEW YORK - [update 19:38 uur] In de Amerikaanse staat New York zijn in een dag tijd 630 mensen overleden door het coronavirus. Dat is een record, aldus gouverneur Andrew Cuomo zaterdag. Het dodental in New York staat nu op 3565. Bijna 114.000 mensen raakten daar al besmet. Met name de stad New York is hard getroffen.

Cuomo benadrukte dat het zorgsysteem in New York flink onder druk staat en dat de besmettingspiek nog niet in zicht is. "We zijn nog niet ons op hoogtepunt", zei hij. "Een deel van mij zou graag op dat hoogtepunt zijn en zeggen: we gaan dit doen. Maar een ander deel van mij zegt dat het mooi is dat we nog niet op het hoogtepunt zitten, aangezien we er nog niet klaar voor zijn". Cuomo denkt dat de piek volgende week wordt bereikt. Met name Long Island, onderdeel van New York, is zorgelijk. Het aantal ziekenhuisopnames daar steeg in een dag flink.

De burgemeester van de stad, Bill de Blasio, roept iedereen die in de zorg kan werken op een steentje bij te dragen. Hij denkt dat er 45.000 extra mensen in de zorg nodig zijn om het coronavirus in te dammen. "Iedereen die nog niet deelneemt in deze strijd, we hebben u nodig", zei De Blasio. "Elke gezondheidsmedewerker. Dokter, verpleegster of therapeut, noem het maar op." New York kreeg zaterdag extra medische hulpmiddelen van China. Zo werden onder meer 1000 beademingsapparaten geschonken.

De Verenigde Staten zijn het hardst getroffen door het virus. In het land raakten al bijna 280.000 mensen besmet, bijna 7500 stierven aan de gevolgen. Alleen in Italië en Spanje werden meer dodelijke slachtoffers geteld. Italië meldt het hoogste aantal doden, namelijk ruim 15.300. In Spanje bezweken tot nu toe ruim 11.700 mensen aan het virus.