Clicky


TLV: coronakosten doorberekenen aan klant

TLV: coronakosten doorberekenen aan klant
22-04-2020 19:09 | België | auteur Redactie

BRUSSEL - "Om te overleven tijdens de coronacrisis moeten transporteurs de gestegen kosten doorberekenen aan hun klanten. Een rendabele beladingsgraad bereiken is niet meer mogelijk, waardoor veel transporteurs hun omzet zien kelderen." Dat zegt Transport en Logistiek Vlaanderen (TLV).

Heel wat segmenten van de economie liggen stil en daardoor ook bepaalde niches van het goederenvervoer. Ook voor andere sectoren ligt het aantal ritten drastisch lager. Veel vervoerders zagen tal van opdrachten geannuleerd worden door de coronacrisis.

"Transporteurs hebben traditioneel al heel beperkte marges. Alleen door een maximale beladingsgraad te bereiken houden ze het hoofd boven water. Een groot deel van de terugvrachten voor vervoerders is nu weggevallen, wat de beladingsgraad heeft onderuitgehaald."

De transporteur wordt ook geconfronteerd met extra kosten door wachttijden aan grenzen of strengere procedures bij de opdrachtgevers. Daarnaast zijn er nog andere onbetaalde prestaties. Voor al deze extra kosten kunnen vervoerders nog geen hogere prijs doorberekenen.

TLV betreurt dat Vlaanderen al zes maanden geleden besliste om op 1 juli 2020 - naast de jaarlijkse indexatie - de kilometerheffing met twee eurocent te verhogen.

"Vervoerders kunnen de huidige situatie en de 16 procent duurdere kilometerheffing alleen maar overleven door consequent te blijven streven naar een correcte prijs die alle kosten dekt", aldus TLV.