Clicky


Ruim helft in ziekenhuis overleden verkeersdoden had hersenletsel

Ruim helft in ziekenhuis overleden verkeersdoden had hersenletsel
13-05-2020 08:56 | Ongevallen | auteur ANP

DEN HAAG - Meer dan de helft van de in het ziekenhuis overleden verkeersslachtoffers had traumatisch hersenletsel als hoofddiagnose. Ook verwondingen aan borstkas, wervelkolom en heup komen relatief vaak voor. Dat meldt de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) woensdag. Het onderzoek onderstreept volgens SWOV het belang van extra goede bescherming van hoofd, borstkas en de onderste ledematen.

Meer dan de helft van de verkeersdoden (58 procent) overlijdt ter plaatse. Ongeveer een derde (gemiddeld 32 procent) van de verkeersdoden overlijdt in het ziekenhuis. De overige verkeersdoden sterven onderweg naar het ziekenhuis of op de Spoedeisende Hulp. Een klein gedeelte overlijdt thuis of ergens anders.

Van de ernstig verkeersgewonden die in het ziekenhuis overlijden, vormen fietsers met 45 procent de grootste groep. Inzittenden van auto’s en bestelauto’s vormen de tweede groep met 24 procent, gevolgd door berijders van zogenoemde gemotoriseerde tweewielers zoals motoren en scooters (16 procent) en voetgangers (10 procent).

Hoofdletsel is onder alle in het ziekenhuis overleden slachtoffers het meest voorkomende letsel, maar bij fietsers die overlijden door een ongeval waarbij ook een motorvoertuig is betrokken, komt traumatisch hersenletsel meer dan gemiddeld voor. Bij de fietsongevallen waarbij geen motorvoertuig betrokken was, komt ernstig heupletsel als hoofddiagnose relatief veel voor.

Van de fietsslachtoffers die in het ziekenhuis overlijden is een groot deel 70-plusser. Bij de fietsongevallen zonder betrokkenheid van een motorvoertuig is 70 procent 70-plusser en bij de fietsongevallen met betrokkenheid van een motorvoertuig 61 procent.

Berijders van een gemotoriseerde tweewieler lopen relatief vaak borstletsel of letsel aan de wervelkolom op. Bij voetgangers komt letsel aan de onderste ledematen relatief vaak voor.