Clicky


99,3% minder passagiers maar 52,1% meer volvracht in april voor Brussels Airport

99,3% minder passagiers maar 52,1% meer volvracht in april voor Brussels Airport
13-05-2020 10:07 | Buitenland | auteur Redactie

ZAVENTEM - De coronacrisis heeft in de maand april het passagiersverkeer tot een minimum teruggebracht. In april reisden er 17.000 passagiers via Brussels Airport. Een gigantisch verschil met de 2,3 miljoen passagiers in april 2019. Via Brussels Airport keerden duizenden landgenoten terug naar huis, via de reguliere vluchten en ook via de 14 repatriëringsvluchten op de luchthaven.

In de maand april was er een daling van het vrachtvolume met 13,7 procent in vergelijking met dezelfde maand vorig jaar, vooral door het wegvallen van cargo aan boord van passagierstoestellen, maar we zagen ook een sterke stijging van de volvracht met 52,1 procent. Cargo blijft essentieel voor de bevoorrading van ons land in deze moeilijke tijden en zorgt ervoor dat essentiële goederen, geneesmiddelen, medische producten en voedingsmiddelen vlot aangeleverd kunnen worden. Het totale aantal vluchten daalde met 88 procent.

"Terwijl het passagiersverkeer stilgevallen is, draait de luchtvracht op Brussels Airport op volle toeren", zegt Arnaud Feist, CEO van Brussels Airport Company. "Door het wegvallen van de capaciteit voor cargo op passagierstoestellen, is de vraag naar volvracht groter. Sommige passagiersvliegtuigen vliegen nu dan ook enkel om vracht te vervoeren. Dankzij luchtvracht zijn we in staat om snel essentiële goederen, medicijnen, medische producten en levensmiddelen te importeren en te exporteren. Tegelijk zorgt cargo er ook voor dat onze bedrijven en de industrie kan blijven draaien (bijvoorbeeld de farmaceutische industrie door de export van farmaceutische producten)."

Passagiers: sterke daling en repatriëringen via Brussels Airport

In april waren er 17.042 passagiers op de luchthaven van Brussels Airport, wat neerkomt op een daling met 99,3 procent in vergelijking met april 2019. Het aantal vertrekkende passagiers daalde met 99,4 procent, het aantal aankomende passagiers daalde met 99,1 procent, er waren 10.370 passagiers die zijn aangekomen op Brussels Airport, voornamelijk landgenoten die terug naar huis kwamen in deze moeilijke omstandigheden.

Over de hele maand waren er 14 specifiek ingelegde repatriëringsvluchten naar ons land, uitgevoerd door Brussels Airlines (9 vluchten) en Air Belgium (5 vluchten). Deze brachten landgenoten terug naar huis uit bestemmingen zoals Algiers, Alicante, Lubumbashi, Lima en Tenerife. In totaal werden op deze vluchten ongeveer 3.400 landgenoten gerepatrieerd. Daarnaast kwamen ook duizenden Belgen terug via de regulier geplande vluchten.

Er waren wekelijks nog ongeveer 100 passagiersvluchten, 452 in totaal voor de hele maand april. Deze werden uitgevoerd door tien luchtvaartmaatschappijen: Aegean Airlines (Athene), Finnair (Helsinki), Alitalia (Rome), Bulgaria Air (Sofia), Ryanair (Dublin), KLM (Amsterdam), Lufthansa (Frankfurt), Etihad Airways (Abu Dhabi), Hainan Airlines (Beijing) en Qatar Airways (Doha). Door dit aanbod zijn ook verbindingen naar vele andere bestemmingen in de wereld gegarandeerd voor repatriëringen en essentiële reizen (diplomaten, medici, militairen, etc).

De gemiddelde bezettingsgraad van de passagiersvluchten was erg laag: we telden gemiddeld 38 passagiers per vlucht.

Deze passagiers werden steeds in de meest veilige omstandigheden ontvangen op Brussels Airport. In de luchthaven zijn de nodige markeringen aangebracht voor de sociale afstand, zijn dispensers met handgel beschikbaar, gebeuren extra schoonmaakrondes, en worden passagiers via de schermen en door het omroepen geïnformeerd over de voorzorgsmaatregelen. Sinds kort is het dragen van een mondmasker ook verplicht op Brussels Airport, deze worden verdeeld in de terminal. Elke passagier die op Brussels Airport aankomt, krijgt ook een informatieblad van de federale overheid, met onder meer de instructie om een thuisquarantaine van 14 dagen te respecteren.

Vracht: wegvallen belly cargo wordt deels gecompenseerd door volvracht

Het vrachtvolume op Brussels Airport daalde in april 2020 met 13,7 procent in vergelijking met april 2019. De daling is het gevolg van het wegvallen van de passagiersvluchten waar ook vracht op werd vervoerd. Cargo aan boord van passagiers vluchten daalde dan ook met 91 procent.

Volvracht laat wel een sterke stijging zien van 52,1 procent ten opzichte van april vorig jaar en compenseert dus voor een groot deel het wegvallen van de belly capaciteit. Deze extra vluchten worden uitgevoerd enerzijds door volvrachttoestellen (o.a. met de nieuwe luchtvaartmaatschappijen Suparna en Amerijet) maar ook door passagierstoestellen die gebruikt worden enkel voor het vervoer van vracht (voornamelijk in het ruim, zeer uitzonderlijk in de cabine). Deze bijkomende operaties worden voornamelijk overdag uitgevoerd.

De expressdiensten bleven stabiel met een lichte daling van 0.6 procent.

Vluchten

Het totale aantal vliegbewegingen daalde in april 2020 met 88 procent ten opzichte van april 2019. Dat waren er nog maar 2.360 ten opzichte van 19.710 in april 2019. Het aantal passagiersvluchten daalde met 97,4 procent, ten gevolge van de huidige coronacrisis.