Clicky


'Vraag naar vliegreizen blijft nog vijf jaar lager dan normaal'

'Vraag naar vliegreizen blijft nog vijf jaar lager dan normaal'
13-05-2020 18:53 | Coronavirus | auteur ANP/BLOOMBERG

MONTREAL - De vraag naar vliegreizen zal door het coronavirus nog minstens vijf jaar lager blijven dan voor de crisis. Dat verwacht internationale luchtvaartorganisatie IATA.

Wereldwijd zal het aantal passagiers in 2025 nog steeds ongeveer 10 procent onder de normale cijfers liggen, schatte hoofdeconoom van IATA Brian Pearce woensdag op een persconferentie. Volgend jaar zal het vliegverkeer ongeveer een derde zijn van de aantallen die werden verwacht voorafgaand aan de crisis. Pas in 2023 zal het vliegverkeer weer redelijk gelijk zijn aan het eerdere niveau.

Daarnaast sprak IATA-topman Alexandre de Juniac zijn weerstand uit tegen de extra quarantainemaatregelen die landen als het Verenigd Koninkrijk en Spanje nemen voor inkomende reizigers. "Internationaal verkeer kan niet opstarten onder dat soort omstandigheden", aldus De Juniac, die een studie aanhaalde waaruit blijkt dat circa twee derde van de reizigers liever niet vliegt met zulke maatregelen. Volgens de topman zouden temperatuurchecks en contactonderzoek het risico al voor een groot deel indammen.