Clicky


DAF dealer Loven Trucks bestaat 100 jaar

DAF dealer Loven Trucks bestaat 100 jaar
18-05-2020 16:56 | Bedrijfsnieuws | auteur Redactie

HEERLEN - Loven Trucks is een van de eerste officiële DAF dealers van Nederland. Vrijwel meteen na de opening van de DAF fabriek verwierf dit Limburgse bedrijf het dealerschap. Dat was in 1951. De historie van het bedrijf reikt nog verder terug. In 1920 startte Leo Loven met een smederij die al snel tal van reparaties ging verrichten.

Het dealerbedrijf heeft nu vestigingen in Helmond, Heerlen, Maastricht (Service & Parts) en sinds 2019 in het Duitse Eschweiler. Vrijdag 15 mei is het 100-jarig bestaan in de schijnwerpers gezet. Michiel Kuijs, directeur DAF North West Europe, heeft de dealer de felicititaties overgebracht, samen met area-manager Bart van Dijk en Maarten Moonen, directeur Paccar Financial.

“Mijn grootvader opende in 1920 een kleine smederij in Heerlen. Het werk stond in het begin uit paarden beslaan, wielen en handkippers maken en later volgde het repareren van voertuigen”, vertelt Leo Loven jr. “Mijn vader (Joseph Loven) tekende in 1951 het contract voor het dealerschap van DAF, kort nadat de fabriek was opgericht. Hij zag de mogelijkheden van dit Nederlandse merk. Daarnaast sloot de verkoop van trucks toen uitstekend aan bij de reparatie-activiteiten van ons bedrijf. Het was een juiste beslissing, als je ziet waar we nu staan met DAF. Bijna 70 jaar later hebben we vier vestigingen, een stevige organisatie met bijna 160 trouwe medewerkers en een vierde generatie in de bedrijfsleiding, mijn dochters. Zo is de continuïteit van het familiebedrijf verzekerd.”

“Een bedrijf dat al zo lang bestaat en zoveel jaren DAF dealer is, dat is heel bijzonder”, aldus Michiel Kuijs. “Een bedrijf waar zich een overgang naar de vierde generatie voltrekt. Dat is zelfs uniek. Die kwalificatie geldt ook voor de enorm klantgerichte ondernemersgeest, die zich vertaalt in een marktaandeel van ongekende omvang. Loven Trucks heeft een hechte klantenschare. De relatie staat bij dit bedrijf echt op de eerste plaats.”

DAF zorgde voor groei

De vooruitziende blik van Loven om met DAF in zee te gaan heeft zijn vruchten afgeworpen. De fabriek van DAF ontwikkelde zich voorspoedig, nadat op 14 april 1950 de eerste DAF uit Van Doorne’s Automobielfabriek N.V. reed. De vraag naar trucks nam in de na-oorlogse periode sterk toe en ook het Nederlandse leger voorzag de fabriek van omvangrijke orders. Zo kon op 3 mei 1955 al het 10.000ste chassis de fabriek verlaten. Dealer Loven groeide mee.

Gedeelde historie

Opmerkelijk zijn de vele overeenkomsten in de geschiedenis van Loven en DAF. In hetzelfde jaar als Leo Loven zijn eigen smederij begon, begon ook Hub van Doorne, de oprichter van DAF, zijn smederij samen met zijn broer Wim. In 1932 werd de naam ´C.V. Hub van Doorne, machine en reparatie-inrichting´, veranderd in DAF, dat stond voor ´Van Doorne´s Aanhangwagen Fabriek´. In het bedrijf werden toen vooral aanhangwagens en opleggers gebouwd. Vooral de vederlichte opleggers met automatische koppeling bleken een succes.

DAF personenauto

Loven raakte ook gecharmeerd van een andere creatie van Hub van Doorne. Dat is de DAF personenauto, die bij zijn introductie in 1958 een sensatie was door zijn automatische variomatic transmissie. Loven werd ook dealer van de personenauto’s. Een bijzonder moment waar de historie van Loven en DAF letterlijk elkaar ontmoetten, voltrok zich in 1976 bij de opening van een groot nieuw pand. Piet van Doorne, de zoon van Hub, heeft dat geopend, in aanwezigheid van Joseph Loven, de zoon van Leo. De opening van de nieuwbouw aan de Wijngaardsweg in Hoensbroek viel ook samen met 25 jaar DAF dealer en volgend jaar wordt dat dus zelfs 70 jaar.

DAF Dealer van het Jaar

Loven Trucks B.V. werd in 2012 door DAF Nederland uitgeroepen tot DAF Nederland Dealer van het Jaar. Om zich ‘DAF Nederland Dealer van het Jaar’ te kunnen noemen, moet de winnaar zich onderscheiden door in het jaar de hoogste scores te behalen op prestatie-indicatoren op het gebied van sales, service, klanttevredenheid en vakmanschap. In de uiteindelijke ranking van 2012 bleek dat Loven Trucks B.V op al die criteria de beste prestatie heeft neergezet. Ook in 2016 werd het bedrijf uitgeroepen tot DAF dealer van het jaar. Het bewijst dat de lat continu hoog wordt gelegd en dat service een sterke drijfveer is voor een lange relatie met DAF en met de klanten, al bijna 70 jaar lang.