Clicky


Politie: incident met hond in Duiven pijnlijk en aangrijpend

Politie: incident met hond in Duiven pijnlijk en aangrijpend
09-06-2020 23:44 | Binnenland | auteur ANP

ARNHEM - De beelden en het verhaal over wat er tijdens een politie-inzet met een hond in Duiven is gebeurd, laten de politie niet onberoerd. "Het incident is pijnlijk en aangrijpend." Dat zegt Remmert Heuff, hoofd van de Dienst Speciale Interventies van de politie dinsdagavond op Facebook over de beschuldiging dat een aantal agenten in februari een hond in Duiven ernstig heeft mishandeld. De Arnhemse advocaat Machteld Roethof bracht de kwestie dinsdag naar buiten. Zij heeft het Openbaar Ministerie gevraagd om de rijksrecherche opdracht te geven voor een onderzoek.

De hond kwam na de politieactie bij de dierenarts in Zevenaar met vijf taserpijlen in zijn lichaam en één pijl in zijn oog. Het dier miste ook een hoektand, had afgebroken voortanden en een gebroken kaak en was volgens de dierenarts hard geschopt. "Ik begrijp dat dit vragen oproept. Die vragen heb ik zelf ook", aldus Heuff. De afdeling Veiligheid, Integriteit en Klachten van de politie doet onderzoek naar wat er precies is gebeurd. "Het zou voorbarig zijn om nu al een standpunt in te nemen", vindt Heuff.

Een arrestatieteam van de politie wilde bij een woning in Duiven de partner van de eigenaresse van de hond aanhouden. De man zou gewapend zijn en zou iemand hebben bedreigd. Toen er iemand naar buiten kwam met de hond aan de lijn moest die op last van de politie aan een boom worden vastgebonden. Op beelden van een bewakingscamera is te zien dat een agent daarna een stroomstootwapen afvuurt op de vastgebonden hond, die neervalt. Daarna zijn er steeds agenten bij de hond, maar op de beelden is niet heel duidelijk te zien wat er gebeurt. Heuff: "Het onderzoek moet het beeld compleet maken. Dan kan worden vastgesteld of het toegepaste geweld gerechtvaardigd was."

Volgens Roethof was de politieactie het gevolg van een onjuiste melding. De verdachte man zou geen wapen maar een telefoon in zijn hand hebben gehad. Hij is die avond wel gearresteerd. Volgens haar moet de politie eerst inhoudelijk reageren op twintig vragen die ze over het incident heeft gesteld voordat de familie aangifte kan doen.