Clicky


Vier mannen komen om langs Noordzeekust

Vier mannen komen om langs Noordzeekust
09-08-2020 23:40 | Binnenland | auteur ANP

DEN HAAG - De reddingsbrigade is zondag druk geweest met mensen die in zee in problemen waren gekomen. Vier mannen overleden nadat ze uit zee waren gehaald ondanks reanimatiepogingen. Twee slachtoffers kwamen om op het strand bij Den Haag. De andere slachtoffers overleden in Wijk aan Zee en Zandvoort. Een woordvoerder van de reddingsbrigade spreekt van een uitzonderlijke situatie. In de zee langs de kust was op meerdere plaatsen sprake van gevaarlijke stroming. Volgens de reddingsbrigade zorgde de combinatie van sterke stroming en de wind die was opgestoken, voor "een zeer verraderlijke zee". Ook was er sprake van een enorme massaliteit op de stranden, aldus de zegsman.

Langs de hele kust van Noord-Holland is de rode vlag gehesen. "Ga maximaal tot kniehoogte het water in. Volg aanwijzingen van reddingsbrigade en hulpdiensten op!", luidt het advies van de Veiligheidsregio NHN. Eerder op de dag werd die rode vlag ook gehesen voor het gehele 11 kilometer lange strand van Den Haag. Ook daar werd de boodschap gegeven: Ga niet zwemmen, de zee is gevaarlijk.

Het was zondag erg druk op de stranden. In Den Haag konden hulpdiensten maar met moeite tussen de mensen door komen. Bij de strandopgangen moeten soms eerst scooters en fietsen worden weggehaald die de doorgang voor hulpdiensten versperden, zo zei een woordvoerder van de reddingsbrigade.

Opblaasbare drijfmiddelen

Veel mensen gingen toch met opblaasbare drijfmiddelen, terwijl er een aflandige wind waaide, de zee op, zo zegt de woordvoerder. De hulpverleners zijn tot diep in de avond bezig geweest mensen uit het water te halen, en dan ging het ook om mensen "die te veel op hebben en mensen die eigenwijs blijven".

De mannen die in Den Haag omkwamen zijn een 24-jarige man zonder vast woon- en verblijfplaats en een 28-jarige man. Van de mensen die hun duik in zee in Zandvoort en Wijk aan Zee niet overleefden zijn geen personalia bekend.

"De reddingsbrigade heeft heldendaden verricht en een groot aantal mensen uit zee gered", aldus locoburgemeester Hilbert Bredemeijer van Den Haag. Het stadsbestuur laat weten intens mee te leven met de nabestaanden van de overleden mannen.