Clicky


Tachtig procent minder passagiers maar tien procent meer vracht op Brussels Airport in juli

Tachtig procent minder passagiers maar tien procent meer vracht op Brussels Airport in juli
10-08-2020 12:05 | Buitenland | auteur Redactie

ZAVENTEM - Sinds de hervatting van de niet-essentiële reizen op 15 juni is het aantal passagiers dat we mogen verwelkomen op Brussels Airport gestegen, al ligt dat aantal toch 80 procent lager dan in juli 2019. Zo telde Brussels Airport in juli, de eerste maand van de zomervakantie, 525.000 passagiers.

Dit resultaat weerspiegelt enerzijds het feit dat heel wat Belgen zin hebben om op vakantie te gaan naar het buitenland, maar ook de onzekerheid met betrekking tot de frequente veranderingen van de gezondheidssituatie in verschillende Europese regio’s. Het vrachtvervoer, en in het bijzonder de volvracht, blijft toenemen met een stijging van de luchtvrachtvolumes met 9,9 procent in juli.

“De cijfers van de maand juli liggen in de lijn van onze verwachtingen”, aldus Arnaud Feist, CEO van Brussels Airport Company. “We hebben samen met onze partners alles in het werk gesteld om de passagiers opnieuw aan te trekken, hen te informeren over het beschikbare aanbod en hen te sensibiliseren voor de verschillende geldende gezondheidsmaatregelen binnen onze luchthaven. Het is voor ons belangrijk om de passagiers een brede waaier van bestemmingen aan te bieden, afhankelijk van de huidige reismogelijkheden, maar ook om hen te ontvangen in een gezonde en veilige luchthaven. De frequente wijzigingen van de reisbeperkingen als gevolg van de gezondheidssituatie in bepaalde regio’s hebben gewogen op het verkeer in de maand juli. We ook zijn tevreden om vast te stellen dat de passagiers de gezondheidsmaatregelen naleven en risicogedrag vermijden.”

Passagiersvervoer: Een bevredigende eerste vakantiemaand

In de maand juli werden, in overeenstemming met de verwachtingen die eind juni werden vooropgesteld, 525.022 passagiers verwelkomd in Brussels Airport. Dat is een daling met 80,8 procent in vergelijking met juli 2019. Dit aantal bestond uit 303.222 vertrekkende passagiers en 221.800 aankomende passagiers, een verschil dat te verklaren valt door het feit dat de vakantiegangers gewacht hebben tot het begin van het vakantieseizoen om het vliegtuig te nemen. Het aantal transferpassagiers daalde met 92,3 procent, maar vertegenwoordigt ondanks de crisis 8 procent van het totaalaantal vertrekkende passagiers.

De passagiers kozen voornamelijk Europese bestemmingen omwille van de reisbeperkingen en het reisverbod naar niet-Europese bestemmingen. Het aantal passagiers had dus hoger kunnen zijn, indien alle mediterrane landen toegankelijk waren voor vakantiegangers. Bestemmingen zoals Marokko, Tunesië en Turkije, die doorgaans populair zijn voor de zomervakantie, worden nu dus voornamelijk gekozen door passagiers die hun familie willen terugzien (verplicht bezit van een paspoort van het land in kwestie). De soms dagelijkse wijzigingen met betrekking tot de sluiting van grenzen en de kleurcodes hebben ook een negatief effect op het aantal passagiers, die duidelijkheid willen. Vanaf de derde week van de maand stellen we een stagnering vast, hoewel de maand juli zeer goed begonnen was.

We geven nog mee dat bepaalde luchtvaartmaatschappijen ook veel vracht vervoeren op hun passagiersvluchten. Zo zijn Air Canada, United Airlines, Etihad, Qatar Airways, Emirates, Ethiopian en Hainan Airlines in dit kader opnieuw actief op Brussels Airport en verwelkomen ze ook passagiers voor essentiële vluchten.

Vracht: Mooie stijging van de luchtvracht en stabiel totaal vervoerd volume

Voor de tweede maand op rij kent de luchtvracht een stijging van de vervoerde volumes, +9,9 procent in vergelijking met juli 2019. Een resultaat dat duidelijk positiever is dan de globale trend. Op wereldwijde en Europese schaal blijft de luchtvracht immers dalen, grotendeels als gevolg van de sterke daling van de zogenaamde belly cargo, de vracht aan boord van passagiersvliegtuigen. Die cargo vertegenwoordigt 50 procent van de wereldwijd vervoerde volumes.

De expresdiensten kenden een stijging met 25,3 procent, terwijl de volvrachtvolumes een stijging met maar liefst 89 procent laten optekenen! Die sterke stijgingen compenseren het gebrek aan vrachtcapaciteit aan boord van passagiersvliegtuigen (-72 procent). Deze extra vluchten worden uitgevoerd met moderne volvrachtvliegtuigen, maar ook met passagiersvliegtuigen die voor vrachtvervoer worden ingezet. Deze extra activiteiten worden voornamelijk overdag uitgevoerd, waardoor het aantal nachtvluchten op Brussels Airport niet toeneemt.

Als we daar de getruckte vracht aan toevoegen (die daalt met 28,4 procent), bedraagt het volume vracht dat in juli werd vervoerd op Brussels Airport 55.729 ton, een stijging met 0,3 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

Vluchten

Het totale aantal vliegbewegingen daalde in juli 2020 met 63,7 procent ten opzichte van juli 2019, tot 8.201 vliegbewegingen (tegenover 22.599 in juli 2019). Het aantal passagiersvluchten daalde met 74,1 procent ten gevolge van de coronacrisis, terwijl het aantal cargovluchten met 42,7 procent steeg. De bezettingsgraad bedraagt 102 passagiers/vlucht. De bezettingsgraad van het intercontinentale verkeer blijft laag als gevolg van de reisbeperkingen.

120 bestemmingen in de maand augustus

Begin augustus biedt Brussels Airport 120 bestemmingen aan via een veertigtal luchtvaartmaatschappijen. Het gaat voornamelijk om Europese bestemmingen, als gevolg van de reisbeperkingen en het reisverbod naar niet-Schengen-landen. Spanje, Italië, Griekenland, Portugal en Frankijk zijn de voorkeursbestemmingen. Per week zijn 700 vertrekkende vluchten voorzien op Brussels Airport.