CBS: 40 procent mkb maakte gebruik van noodregeling corona
DEN HAAG - Van alle bedrijven in het midden- en kleinbedrijf heeft 40 procent gebruikgemaakt van minstens een van drie grote financiële noodmaatregelen om de coronacrisis te overleven. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Van de gesteunde mkb-ondernemingen maakt de helft gebruik van twee of drie noodregelingen.
Ruim 106.000 mkb'ers hebben gebruik gemaakt van de eerste Noodmaatregel Overbrugging voor Werkgelegenheid (NOW-1). Die regeling is bedoeld voor bedrijven die hun omzet zagen terugvallen door de uitbraak van het coronavirus. Ze konden, afhankelijk van hun omzetdaling, tot 90 procent van de loonkosten vergoed krijgen.
Meer dan 95.000 mkb-ondernemingen maakten gebruik van de Tegemoetkoming Ondernemers Getroffen Sectoren (TOGS). Dat was een eenmalig bedrag van 4000 euro om in crisistijd de vaste lasten te kunnen betalen. Ook hebben meer dan 64.000 mkb'ers uitstel gekregen van betaling van belastingen. Bijna 23.000 midden- en kleinbedrijven gebruikten alle drie de grote steunmaatregelen.
Naast de eerder genoemde noodregelingen bestaan er nog meer vormen van coronasteun waar bedrijven gebruik van kunnen maken, vaak voor specifiekere doelgroepen. Dat zijn onder meer kredietregelingen zoals de BMKB, het COL krediet en de tegemoetkomingen voor fritesaardappeltelers en voor de sierteeltsector.