Clicky


Havenbedrijf Rotterdam verdiept Amazonehaven

Havenbedrijf Rotterdam verdiept Amazonehaven
07-09-2020 11:34 | Haven Nieuws | auteur Redactie

ROTTERDAM - De ECT Delta terminal ontvangt ’s werelds grootste containerschepen. Om ook voor de toekomst goed nautisch bereikbaar te blijven voor de nieuwste generatie containerschepen laat Havenbedrijf Rotterdam in samenwerking met Hutchison Ports ECT Rotterdam (ECT) de Amazonehaven op de Maasvlakte over een lengte van een halve kilometer verdiepen van 16,65 meter naar 17,45 meter. Naar verwachting zal deze verdieping van de Amazonehaven gereed zijn in de tweede helft van november 2020.

Flinke eerste stap

Met deze eerste stap wordt op korte termijn reeds een aanzienlijke verbetering gerealiseerd. Na voltooiing van dit project zullen Havenbedrijf Rotterdam en ECT onderzoeken of een groter deel van de Amazonehaven kan worden uitgediept. Het doel is om minimaal een vergelijkbare diepgang te realiseren voor twee additionele ligplaatsen van elk 500 meter lengte.

Emile Hoogsteden, Directeur Commercie van Havenbedrijf Rotterdam: "Rotterdam is gunstig gelegen, direct aan zee, met ongeëvenaarde diepgang, goede achterlandverbindingen en hoge mate van digitalisering. Daarom is Rotterdam voor veel intercontinentale containerlijndiensten de haven in Europa waar zij als eerste aankomen en als laatste weer vertrekken. Rederijen streven schaalvoordelen na om concurrerende transporttarieven te kunnen blijven aanbieden. Graag faciliteert Havenbedrijf Rotterdam deze ontwikkeling voor rederijen en deepsea terminals zodat de haven van Rotterdam de meest aantrekkelijke haven van Europa blijft."

Leo Ruijs, CEO van ECT: "Wij investeren blijvend in de ECT Delta terminal om toekomstbestendig te zijn en onze klanten een optimale dienstverlening te kunnen bieden. Het verder uitdiepen van de Amazonehaven vormt hier, mede in het kader van onze concurrentiepositie, een belangrijk onderdeel van."

Planning werkzaamheden

Het project start in week 40 met voorbereidende werkzaamheden. Vervolgens wordt er gebaggerd naast de kademuur aan de zuidzijde. De verdieping is naar verwachting gereed in week 47.