Clicky


Rutte: coronavirus is bezig met comeback

Rutte: coronavirus is bezig met comeback
17-09-2020 11:47 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

DEN HAAG - Premier Mark Rutte waarschuwt dat het coronavirus bezig is met een comeback. Volgens hem is het nu tijd "om het tij te keren." De premier wil "alles doen om een tweede golf te voorkomen."

Dat moet "vrijwillig waar het kan, verplicht waar het moet." De meeste mensen die besmet raken zijn tussen de 20 en 24 jaar oud. Eerder op donderdag werd bekend dat de GGD'en en testlaboratoria een mogelijke tweede golf niet aankunnen, meldde de Inspectie. Er is een uitbreiding van de testcapaciteit nodig. De inspectie noemt dit een "enorme opgave" voor de betrokken GGD'en en laboratoria.

Vrijdag geeft het kabinet meer duidelijkheid over mogelijke extra maatregelen op regionaal niveau. Het gaat naar verwachting om onder meer de vier grootste steden. In Noord- en Zuid-Holland raken de meeste mensen besmet. Die gebieden hebben donderdag van België code rood gekregen. Mensen die daar langer dan twee dagen zijn gebleven, moeten een coronatest ondergaan en in quarantaine als ze naar België reizen. Ook reizigers naar Duitsland vanuit die provincies hebben een positieve test nodig en moeten 14 dagen in zelfquarantaine.

Het aantal besmettingen loopt al enkele weken weer op. Woensdag werden er 1546 nieuwe coronabesmettingen gemeld. Daarmee werd een record van een dag eerder gebroken. De afgelopen week steeg het aantal besmettingen met ruim 8600.