Clicky


KLM bereikt ook met piloten akkoord over reorganisatie

KLM bereikt ook met piloten akkoord over reorganisatie
01-10-2020 22:27 | Arbeidsvoorwaarden | auteur ANP

AMSTELVEEN - KLM heeft nu ook met zijn piloten overeenstemming bereikt over de reorganisatieplannen bij de luchtvaartmaatschappij. Daardoor is het bedrijf er nu met alle vakbonden op hoofdlijnen uit en lijkt KLM voorlopig gered. Het plan waarin de arbeidsvoorwaarden worden versoberd, is donderdagavond direct naar het ministerie van Financiën gestuurd.

KLM moest donderdag nog een plan inleveren in Den Haag om over de volledige door de overheid beloofde miljardensteun te kunnen beschikken. Minister Wopke Hoekstra benadrukte de deadline donderdagochtend nog. Als het personeel niet zou instemmen met loonoffers en ontslagen, was faillissement volgens de minister de enige andere optie. Door de coronacrisis stond de maatschappij op omvallen.

Eerder op de dag lukte het al om deals te sluiten met de vakbonden voor het cabinepersoneel en het grondpersoneel. De piloten waren de enige beroepsgroep met wie KLM het nog niet eens was geworden. Zij behoorden net als bijvoorbeeld het management tot de hogere inkomens bij KLM en moesten ook het meeste inleveren. Een van de onderhandelaars van KLM gaf in de loop van de dag aan dat het lastige gesprekken waren.

President Willem Schmid van pilotenvakbond VNV geeft aan dat de piloten zich heel goed realiseerden dat al het personeel een bijdrage moest leveren. Maar dat kostte wel tijd, benadrukt hij. De VNV heeft met KLM niet alleen afspraken gemaakt over een loonoffer. Ook ging het bijvoorbeeld over de werkrusttijden.

KLM had met de bonden voor grond- en cabinepersoneel afgesproken dat medewerkers die tot één keer modaal verdienen er nog iets op vooruitgaan. Personeel dat anderhalf keer modaal verdient, hoeft geen salaris in te leveren maar krijgt ook niet de in eerdere cao's afgesproken loonsverhoging.

"De maatregelen zijn ingrijpend en pijnlijk voor alle KLM’ers maar noodzakelijk", laat KLM-topman Pieter Elbers na afloop weten. KLM kondigde in de zomer al aan duizenden personeelsleden te ontslaan om te bezuinigen. Aan het eind van het jaar zal KLM zo’n 4500 mensen minder in dienst hebben dan voor de coronacrisis. Verdere banenreducties worden bovendien niet uitgesloten, "gezien de omvang en diepte van de crisis".

KLM heeft met de grond- en cabinebonden ook overeenstemming bereikt over het sociaal plan. Voor de piloten voorzagen bestaande cao-afspraken hier reeds in. Daarnaast zal KLM zijn Vrijwillige Vertrekregeling bij bepaalde afdelingen weer gericht openstellen om zoveel mogelijk gedwongen ontslagen te voorkomen.