Clicky


EU legt ook Wit-Russische president Loekasjenko sancties op

EU legt ook Wit-Russische president Loekasjenko sancties op
12-10-2020 18:12 | Buitenland | auteur ANP

LUXEMBURG - De Europese Unie legt ook de Wit-Russische president Aleksandr Loekasjenko sancties op. De eerder afgekondigde strafmaatregelen voor veertig Wit-Russen hebben nog niet voldoende effect, hebben de ministers van Buitenlandse Zaken van de EU volgens ingewijden besloten.

Loekasjenko kan een inreisverbod en een bevriezing van zijn Europese tegoeden verwachten, zei EU-buitenlandchef Josep Borrell. Nederland en andere landen zagen daar tot dusver geen heil in omdat sancties tegen Loekasjenko het gesprek met de president zouden bemoeilijken. Maar zij hebben zich dus bedacht.

Duitsland, dat de EU dit halfjaar voorzit, drong al aan op sancties tegen Loekasjenko zelf en meer van zijn geestverwanten. Omdat er "niets is verbeterd in Wit-Rusland en het geweld van het Loekasjenko-regime en de arrestatie van vreedzame demonstranten doorgaat", stelde minister van Buitenlandse Zaken Heiko Maas.

Onderhandelingen

Borrell sprak vrijdag nog met de Wit-Russische minister van Buitenlandse Zaken, maar die gaf "geen enkel signaal" dat de regering in Minsk de harde hand zou inruilen voor onderhandelingen. "Wat er sinds de vorige sancties is gebeurd, toont een compleet gebrek aan wil van de kant van Loekasjenko" om in overleg te treden, concludeerden de EU-ministers volgens Borrell eensgezind.

Tien dagen geleden legde de EU al veertig Wit-Russen sancties op voor hun betrokkenheid bij verkiezingsfraude of hun aandeel in het neerslaan van de protesten tegen Loekasjenko. Zij kunnen niet naar de EU reizen en kunnen niet meer bij in Europa gestald geld. Onder hen zijn de minister van Binnenlandse Zaken, commandanten van de veiligheidsdiensten en leden van de kiesraad.

Langere sanctielijst

De nieuwe, langere sanctielijst moet nog worden uitgewerkt. Er komen ook familieleden van Loekasjenko en rechters op, meldt persbureau AFP.

De EU schroeft ook de samenwerking met de Wit-Russische autoriteiten verder terug, en vergroot de steun voor het maatschappelijk middenveld van de oosterbuur. Financiële hulp die eerder naar de autoriteiten vloeide, bijvoorbeeld om de coronacrisis te kunnen doorstaan, gaat in het vervolg naar onder andere maatschappelijke organisaties, onafhankelijke media en slachtoffers van het geweld.

Na de volgens de EU gestolen overwinning van Loekasjenko in de presidentsverkiezingen begin augustus duurde het lang voordat het van sancties kwam. Cyprus blokkeerde die. Nu is daarvan geen sprake meer, verzekerde Borrell.