Clicky


Steven Kruijswijk test positief op coronavirus en verlaat Giro

Steven Kruijswijk test positief op coronavirus en verlaat Giro
13-10-2020 10:04 | Sport | auteur ANP

LANCIANO - Wielrenner Steven Kruijswijk verschijnt niet aan de start van de tiende etappe van de Ronde van Italië. De kopman van Team Jumbo-Visma testte op de rustdag positief op het coronavirus en moet de Giro verlaten.

Kruijswijk heeft volgens zijn ploeg geen klachten of symptomen. Hij ontving het nieuws van zijn positieve test dinsdagochtend. De overige renners en stafleden van de Nederlandse wielerploeg testten twee keer negatief en mogen vervolgen.

Kruijswijk was de nummer 11 in het algemeen klassement. Hij stond op 1 minuut 24 van rozetruidrager João Almeida (Deceuninck - Quick-Step). Het bericht over zijn besmetting kwam zeer onverwacht. "Ik voel me gewoon fit. Ik kan het dan ook niet bevatten dat ik het heb opgelopen. Het is een heel grote teleurstelling om dit nieuws te krijgen. Binnen de ploeg nemen we veel maatregelen en het is jammer dat ik op deze manier de Giro moet verlaten."

Alle renners en stafleden ondergingen op de rustdag een coronatest. Het ging in totaal om 571 afgenomen tests. Ook een renner van Team Sunweb testte positief en zal niet meer mogen starten. Het is niet bekend wie die renner is. Kopman van Sunweb is Wilco Kelderman. Hij staat tweede in het algemeen klassement.

Verder testten ook zes stafleden positief, vier bij Mitchelton-Scott, één bij Team Ineos-Grenadiers en één bij AG2R.

Voor Kruijswijk is het zijn tweede grote tegenvaller in dit seizoen, dat door het coronavirus een maandenlange onderbreking kende en dit najaar is volgepropt met grote koersen. De 33-jarige renner zou aanvankelijk als mede-kopman van start gaan in de Tour de France, maar een val in het Critérium du Dauphiné - met een schouderblessure als gevolg - voorkwam die plannen.

In de Giro hoopte Jumbo-Visma op sportief eerherstel na de dramatisch verlopen slotfase van de Tour, waarin de Sloveen Primoz Roglic de eindzege in de tijdrit uit handen gaf.