Clicky


Caroline Nagtegaal (VVD): Chinese investeringen zetten Europese maritieme sector onder druk

Caroline Nagtegaal (VVD): Chinese investeringen zetten Europese maritieme sector onder druk
23-10-2020 10:42 | Algemeen | auteur Redactie

BRUSSEL - Onlangs concludeerde de Europese Rekenkamer dat Europa risico’s loopt door de sterke toename van Chinese investeringen als gevolg van nationale doelstellingen en strategieën. Wanneer Chinese bedrijven stelselmatig staatssteun ontvangen, zorgt dit voor oneerlijke concurrentie ten opzichte van Europese bedrijven. Onder meer de maritieme maakindustrie ondervindt hier enorm veel last van. Het risico bestaat zelfs dat deze industrie uit Europa zal verdwijnen als niet wordt ingegrepen.

De maritieme industrie is van vitaal belang voor Nederland en Europa. Voorkomen moet worden dat de industrie onnodig beschadigd raakt als gevolg van investeringen van partijen en consortia uit derde landen die niet dezelfde spelregels volgen als hun Europese tegenhangers. Zeker gezien het feit dat de maritieme sector al voor grote uitdagingen staat op het gebied van verduurzaming.

Daarom heeft VVD-Europarlementariër Caroline Nagtegaal de Europese Commissie middels schriftelijke vragen opgeroepen om vervolg te geven aan de conclusies van de Europese Rekenkamer door een coördinerende rol te spelen in de toewijzing van cruciale transport- en infrastructuurprojecten om te garanderen dat Europa voorop kan blijven lopen in de ontwikkeling van groene en autonome schepen. Daarnaast vraagt Nagtegaal de Europese Commissie om de vitale rol van de maritieme industrie te erkennen.

VVD-Europarlementariër Caroline Nagtegaal: “Het is onze plicht als Europa om sectoren van strategisch belang te beschermen. Juist nu we ons door de COVID-19-crisis en andere geopolitieke ontwikkelingen sterker bewust worden van het feit dat de EU meer dan ooit op zichzelf is aangewezen. Nederland heeft in Europa en in de wereld al eeuwenlang een sterke positie als scheepsbouwer en heeft veel kennis in huis. Die kennis en techniek moeten we beschermen tegen agressieve overnames door bedrijven uit landen als China, en innovatiekracht moeten we blijven stimuleren.”

“Het spel wordt oneerlijk gespeeld, omdat Chinese staatsbedrijven met overheidssteun de prijs voor een tender kunstmatig laag kunnen houden waardoor Europese partijen geen kans meer maken. Dit moet stoppen. Het kan niet zo zijn dat we Chinese investeringen toestaan die de concurrentiepositie van onze bedrijven schaden, waarmee we het risico lopen dat deze sector op deze oneerlijke manier buiten spel wordt gezet en tienduizenden mensen straks zonder baan thuis zitten.”