Clicky


Hendrik Veder Group vervangt 3.000 meter lange hijskabel op kraan van gigantisch pijplegschip

Hendrik Veder Group vervangt 3.000 meter lange hijskabel op kraan van gigantisch pijplegschip
26-10-2020 19:57 | Bedrijfsnieuws | auteur Redactie

ROTTERDAM - Hendrik Veder Group Solutions heeft een draaivrije en 3.000 meter lange hijskabel te vervangen op een kraan van een van de grootste pijp-leggende schepen ter wereld. De inzet van de specialistische dienstverlening van Hendrik Veder Group maakt het mogelijk dat de hijskabel op een duurzame manier wordt ingezet. Daarbij inspecteerde Hendrik Veder de kabel ter plekke. De staalkabel van 3.000 meter en 76mm diameter is voorzien van een milieuvriendelijk smeermiddel, namelijk EAL.

Specialistische dienstverlening voor projecten op schepen

De 3.000 meter-lange draaivrije kabel is ter plekke magnetisch geïnspecteerd (MRT) op veiligheid en inzetbaarheid, waardoor de kabel duurzaam inzetbaar is. De Solutions-afdeling van Hendrik Veder Group is een specialistische dienstverlener en ook betrokken bij het spoolen en reeven van kranen evenals het inspecteren en testen van de tuigage, onder andere door middel van proof load testing. De speciaal hiervoor opgeleide en gecertificeerde professionals dragen er zorg voor dat veiligheid prioriteit heeft.

De hijskabel weegt in totaal 95 ton en is geplaatst op een hijskraan op een megaschip. Daarbij is er gebruikgemaakt van een milieuvriendelijk smeermiddel, dat toegepast is door middel van VIPER. Door dit luchtdruksysteem wordt het smeermiddel op de kabel gepompt, wat een technisch beter en duurzamer resultaat oplevert. Deze vetting is biologisch afbreekbaar en niet-bio-accumulerend. Ook is de schade voor het aquatisch milieu (zoals vis, zeewier, etc.) minimaal. Deze vetting is verplicht op apparatuur met olie-naar-zee-interfaces.

Procesbenadering realiseert duurzaamheidsdoelstellingen

Bij dit project is de oude hijskabel bewaard gebleven, zodat deze in gevallen van nood ingezet kan worden of op andere wijze hergebruikt kan worden. Het is een van de manieren waarop Hendrik Veder Group inzet op een procesbenadering, waarbij de inzet van hijsmiddelen door expertise en ervaring smart wordt ingezet, indien dat mogelijk is.

Egbert Vennik, CEO van Hendrik Veder Group: “Het is goed om te zien dat steeds meer partijen de waarde inzien van onze procesbenadering. Wij maken het verschil door samen met de klant het proces te analyseren en met onze kennis en kunde te zien waar we kosten kunnen besparen en duurzaamheid op de agenda kunnen krijgen. In dit geval vertaalt dat zich naar het bewaren van de vorige kabel, waardoor er minder afval geproduceerd wordt.”