Clicky


Nieuwe Scania R410 op LNG voor Kremers Transport

Nieuwe Scania R410 op LNG voor Kremers Transport
09-11-2020 12:05 | Nieuw Materieel | auteur Redactie

MAASHEES - Kremers Transport BV in Maashees nam onlangs een nieuwe Scania R410 op LNG in gebruik. Het bijzondere aan deze stap is dat directeur eigenaar André Kremers aangeeft al een gezonde businesscase voor het voertuig te hebben bij zo’n 80.000 kilometer per jaar. Elke kilometer extra verhoogt dan alleen maar het rendement van de truck.

Kremers Transport is een logistieke alleskunner die veel grote bedrijven in de omgeving Venray/Venlo ontzorgt met het interne transport tussen DC’s. “Wij verzorgen hoogwaardige interne logistiek in een straal van 100 kilometer rond Venlo,” vertelt André Kremers. “Dat is echt een niche. In 2007 kochten we onze tweede auto. Vanaf deze week rijden wij nu met 12 voertuigen en beschikken we over 36 trailers. We hebben een snelle, maar wel organische groei doorgemaakt.”We

Voor het grootste deel verklaart Kremers dit succes door de combinatie van servicegerichtheid en flexibiliteit. “Voor onze opdrachtgevers verplaatsen en docken wij trailers. Dat overflow-werk is een belangrijk deel van onze dienstverlening. Het is veelal JIT-gerelateerd. Opereren binnen betrouwbare tijdsvensters vormt een kernwaarde in onze bedrijfsvoering. Maar daarnaast zijn wij ook in staat onmiddellijk te acteren voor onze klanten als er ergens in de keten een hickup is of er snel iets geregeld moet worden. We zijn flexibele genoeg om binnen ons gebied snel te kunnen acteren bij spoedsituaties voor onze klanten.”

“Dat maakt mij tot de pendelkoning” grapt Kremers. “En die gaat nu dus op duurzaam met die andere King of the Road. We willen verduurzamen en hebben een twee merkenbeleid. Het andere merk levert echter geen LNG. We hebben nog gekeken of we gezien de korte afstanden die wij rijden, dat pendelwerk wellicht elektrisch zouden kunnen doen. Maar die businesscase is nog een stuk lastiger te maken. Dan is LNG nú nog de betere optie. Temeer daar we dan ook op bio-LNG zouden kunnen rijden met een CO2-reductie tot circa 90 procent. Dat is héél interessant.”

Ook aan de laatste 10 procent van de CO2-uitstoot wordt gedacht; in overleg met Shell is gekozen voor een CO2-compensatie. Shell werkt samen met verschillende internationale, volgens de Verified Carbon Standard (VCS) gecertificeerde CO2-compensatieprojecten. Kremers Transport B.V. draagt hieraan bij door middel van een extra toelage op de getankte kilo`s LNG. Shell gebruikt deze toelage onder andere om ontbossing te voorkomen of juist bomen te planten als compensatie voor de CO2 die wordt uitgestoten.

Kremers Transport B.V. heeft zijn huiswerk gedaan en is er van overtuigd dat hij de TCO van zijn LNG truck al bij 80.000 kilometer per jaar gelijk is aan die van een diesel. “Je hebt natuurlijk meerkosten bij de aanschaf, maar daar gaat direct een 6 á 7.000 Euro vanaf met wat in de volksmond de ‘Shellsubsidie’ heet. Daarmee wordt BioLNG Euronet bedoelt, het consortium waar Shell, Scania en Iveco aan deelnemen. Het nieuwe voertuig kan ook ingezet worden in het Duitse grensgebied. Zo kan een besparing op Maut en Vamil goed bijdragen aan een positieve businesscase.” Een ander belangrijk voordeel van een gasmotor is dat deze veel stiller is dan een dieselmotor. Daar zullen onze chauffeurs dagelijks van profiteren.

“Voor ons is het rijden op LNG wel helemaal nieuw. De chauffeurs moeten daar echt op getraind worden. Want om maar één ding te noemen: met een LNG-voertuig kun je veel langer uitrollen. Daarom zijn we blij met de ondersteuning van Scania in de vorm van de aflevertraining. En dat zijn meteen punten voor de Code 95.”

Maar zelfs al zou Kremers Transport BV de meerkosten van de LNG-trekker niet binnen twee jaar terug kunnen verdienen, dan nog zou dat geen reden geweest zijn, niet een LNG-trekker te kopen. “Ik vind dat we allemaal wat moeten bijdragen aan een betere en groenere wereld. Ook mijn kinderen moeten een toekomst hebben op deze planeet. Daarnaast vragen mijn opdrachtgevers ook steeds vaker wat ik er als transportondernemer aan doe om onze carbon footprint te verkleinen. Ook in dat opzicht wil ik ze wat te bieden hebben. Daarom zouden we het liefst op Bio-LNG rijden. Voor de Scania LNG motor is dat geen probleem: die kan dat probleemloos. Het is alleen zo jammer dat de Bio-LNG nog zo lastig verkrijgbaar is.”