Clicky


WHO: vaccin zal niet genoeg zijn om pandemie te stoppen

WHO: vaccin zal niet genoeg zijn om pandemie te stoppen
16-11-2020 13:26 | Coronavirus | auteur ANP/AFP

GENÈVE - Een vaccin zal op zichzelf niet genoeg zijn om de coronapandemie te stoppen. "Een vaccin zal de andere middelen die we hebben aanvullen, niet vervangen", zei directeur-generaal Tedros Adhanom Ghebreyesus van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

De pandemie raast nog steeds voort nadat het virus begin dit jaar de kop op stak, met wereldwijd inmiddels 54 miljoen besmettingen en meer dan 1,3 miljoen sterfgevallen. Volgens de WHO zijn zaterdag 660.905 nieuwe gevallen van het coronavirus gemeld aan de VN-gezondheidsorganisatie, waarmee een nieuw record werd vastgesteld. Dat aantal, en de 645.410 geregistreerde gevallen op vrijdag, overtrof het vorige dagelijkse record van 614.013 op 7 november.

Tedros zei dat de aanvoer van het vaccin aanvankelijk beperkt zal zijn, waarbij "gezondheidswerkers, ouderen en andere risicogroepen de prioriteit moeten krijgen. Dat zal hopelijk het aantal sterfgevallen verminderen en de gezondheidsstelsels in staat stellen het aan te kunnen".

Maar hij waarschuwde: "Dan heeft het virus nog steeds veel bewegingsruimte. De monitoring zal moeten doorgaan, mensen moeten nog getest, geïsoleerd en verzorgd worden, contacten moeten nog steeds getraceerd worden."