Clicky


Gemeente Moerdijk onderzoekt vier potentiële locaties voor vrachtwagenparkeerplaatsen

Gemeente Moerdijk onderzoekt vier potentiële locaties voor vrachtwagenparkeerplaatsen
20-11-2020 10:25 | Transport | auteur Redactie

MOERDIJK - Het college van burgemeester en wethouders van Moerdijk heeft vier locaties op het oog als potentiële plekken voor nieuwe vrachtwagenparkeerplaatsen. Dat heeft de gemeente vrijdag bekendgemaakt. In totaal moeten er 200 tot 300 extra parkeerplaatsen komen, op één of meer van de vier locaties, afhankelijk van de haalbaarheid.

De komende maanden wordt per locatie verder onderzocht wat de financiële, maatschappelijke en planologische mogelijkheden zijn. De planning is om in het eerste kwartaal van 2021 een voorstel met de definitieve locatie(s) ter goedkeuring voor te leggen aan de gemeenteraad. 

Het is de eerste aanzet om het tekort aan vrachtwagenparkeerplaatsen in de omgeving gefaseerd op te lossen door eerst te werken naar een uitbreiding van 200 to 300 extra plaatsen. Het gaat om plaatsen waar chauffeurs veilig kunnen overnachten, met sanitaire voorzieningen. De nieuwe vrachtwagenparkeerplaatsen moeten een einde maken aan de overlast van wild parkeren.

Vier potentiële locaties

Twee locaties waarvan de haalbaarheid wordt onderzocht liggen in de omgeving van Kanters Restaurant in Moerdijk. Eigenaar John Kanters presenteerde eerder al plannen om daar een afgesloten truckparking te realiseren met bewaking, een foodcourt en sanitaire faciliteiten. Deze twee locaties kunnen mogelijk fungeren als een uitbreiding op de plannen van Kanters. De andere twee locaties bevinden zich in de buurt van restaurant De Gouden Leeuw in Zevenbergschen Hoek.

Logistiek Park Moerdijk en Haven- en Industrieterrein

Naast de 200 tot 300 parkeerplaatsen vanuit de nationale/regionale behoefte die op één of meer van de vier locaties moeten komen overlegt de gemeente met het Havenbedrijf Moerdijk over de aanvullende lokale behoefte (Haven- en Industrieterrein en Logistiek Park Moerdijk). Dat zijn de te verwachten extra vrachtwagenparkeerplaatsen die straks nodig zijn, na het ontwikkelen van het Logistiek Park Moerdijk en groei van het Haventerrein. De gemeente is van mening dat er ook een rol voor het Havenbedrijf is weggelegd om extra plaatsen mogelijk te maken. Verwachting is dat de gemeenteraad hier in de loop van 2021 een besluit over kan nemen

“Behoorlijk ingewikkelde puzzel”

“Het is een behoorlijk ingewikkelde puzzel, we moeten rekening houden met de belangen van de chauffeurs, de bedrijven, de omwonenden, de omgeving en initiatiefnemers die plannen voor een truckparking willen ontwikkelen”, legt wethouder Danny Dingemans uit.

“Voor alle partijen is het belangrijk dat we komen tot de beste oplossing: één of meer locaties voor die extra parkeerplaatsen. Ik heb goede hoop dat we eruit komen en dat de eerste chauffeurs er in 2022 of 2023 kunnen overnachten.”