Clicky


Europese toestemming Boeing 737 MAX waarschijnlijk in januari

Europese toestemming Boeing 737 MAX waarschijnlijk in januari
21-11-2020 19:29 | Buitenland | auteur Redactie

PARIJS - De Boeing 737 MAX mag naar verwachting "ergens in januari" weer in Europa vliegen. Directeur Patrick Ky van de Europese toezichthouder voor de luchtvaart EASA zegt dat in een interview met de Franse krant La Tribune.

Hij zei vorige maand al dat het probleemvliegtuig weer veilig wordt geacht en de laatste hand wordt gelegd aan het papierwerk. Alle onderzoeken wijzen volgens hem uit dat het vliegtuig weer in gebruik kan worden genomen.

De Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA gaf afgelopen week groen licht. De toestellen van Boeing staan al ruim anderhalf jaar aan de grond, omdat in korte tijd twee fatale ongelukken met het type vliegtuig plaatsvonden.

Crashes met 737 MAX-toestellen in Indonesië en Ethiopië eisten in totaal 346 levens. Na het tweede ongeluk in maart 2019 werden vluchten met het toestel wereldwijd verboden. Later bleek dat de rampen werden veroorzaakt door een falend veiligheidssysteem, dat de neus van de vliegtuigen naar beneden drukte. Dat mankement is verholpen met een software-update.

Voordat de toestellen weer de lucht in mogen, moeten piloten nog wel extra trainingen doorlopen en handleidingen worden aangepast.