Clicky


Sneller en duurzamer transport van Volvo's dankzij nieuwe treinterminal in North Sea Port

Sneller en duurzamer transport van Volvo's dankzij nieuwe treinterminal in North Sea Port
24-11-2020 19:12 | Bedrijfsnieuws | auteur Redactie

GENT - De personenauto's van Volvo Cars in Gent geraken voortaan sneller en duurzamer op hun eindbestemming. Op een nieuwe treinterminal nabij het Mercatordok in North Sea Port worden de auto's zowel op en van het schip geladen als op en van de trein.

Deze samenwerking tussen de autofabriek Volvo Cars, de Deense rederij DFDS en de Belgische spoorvrachtoperator Lineas brengt de verschillende transporten (schip, trein, vrachtwagen) op een efficiënte manier samen. De doorlooptijd van fabriek naar eindbestemming gebeurt dankzij het doorgedreven treintransport tot 30 procent sneller.

Gloednieuwe treinterminal naast Mercatordok

Volvo Cars bouwde de nieuwe V6-terminal (52.469 m2) nabij het Mercatordok om tot een gloednieuwe en volwaardige treinterminal. De concessie werd voordien gebruikt als opslagplaats voor baantrailers van DFDS. Nu wordt het dé logistieke draaischijf voor efficiënt, duurzaam en multimodaal automobieltransport. Naast de noodzakelijke investering van Volvo Cars stonden rederij DFDS en spoorvrachtoperator Lineas mee aan de wieg van dit unieke project. Met de overkoepelende steun van North Sea Port, die eigenaar is van de zone.

De nieuwe terminal heeft met het Mercatordok de nabijheid van het water als grote troef. Deze terminal kadert in de strategie van Volvo Cars om niet alleen op het vlak van productie, maar ook op logistiek vlak sneller, duurzamer en kostenefficiënter te opereren. Door een deel van de auto's per trein uit te voeren in plaats van per schip of vrachtwagen, daalt de impact op het milieu en arriveren de auto's ook sneller op hun eindbestemming. De doorlooptijd van fabriek naar eindbestemming kan zo tot 30 procent ingekort worden. Dat de verschillende transportmodi (vrachtwagen, schip en trein) nu ook op één locatie gecentraliseerd zijn, maakt dit tot een voorbeeld van efficiënt multimodaal automobieltransport.

150 vrachtwagens minder per week

Volvo haalt dankzij deze modal shift jaarlijks ongeveer 5.000 vrachtwagens van de weg, wat neerkomt op een equivalent van 150 vrachtwagens minder op onze wegen op weekbasis.

Onder meer de treinen met auto's bestemd voor de Chinese markt vertrekken vanaf de nieuwe terminal aan het Mercatordok richting Xi’an en Chengdu. Ook de treinen naar Italië (Sacconago) en Oostenrijk (Schwertberg) worden op de nieuwe treinterminal geladen.

Vlaamse Baanbrekers Award

Multimodaal Vlaanderen, het adviespunt voor multimodaal vervoer, heeft de unieke samenwerking tussen Volvo Cars, DFDS en Lineas maandagavond 23 november bekroond met een ‘Baanbrekers Award’. De pioniersrol die ze vervullen in hun aanpak van efficiënt en duurzaam transport werd hiermee bekroond.